Kitalálja, hogy mi okozza szinte az összes erdőtüzet?

2016. április 27. 11:21
Az emberi hiba.

A szabadtéri tüzek jelentős károkat okozhatnak, a katasztrófavédők – esetenként a NAK munkatársaival közösen – a megelőzésüket célzó ellenőrzéseket végeztek. Két hét alatt hétszáz vizsgálat során négyszáz hiányosságot tártak fel.

 

 

Ellenőrzés-sorozatot tartott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében. A szervezet tűzvédelmi hatósági ellenőrzések keretében vizsgálta a szabadtéri tüzek által gyakran érintett helyszínek – műveletlen területek, továbbá az erdők és kétszáz méteres körzetük – tűzvédelmi helyzetét.

 

Az akciósorozat két hetében 732 hatósági ellenőrzést tartottak, 401 hiányosságot tártak fel, ezek jellemzően az adott terület gondozatlanságából adódtak. Sok helyen száraz aljnövényzetet, száraz növényi hulladékot találtak, volt, ahol a szükséges védősáv hiányzott, egy helyen pedig nem volt biztonságos a tűzrakóhely kialakítása.

Az ellenőrzéseken az illetékes társszerveket is közreműködésre kérte a hatóság; egyebek közt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is negyvenhárom esetben részt vett az ellenőrzéseken. A katasztrófavédelem a hiányosságok nyomán 312 hatósági eljárást indított, az érintett területek tulajdonosainak meghatározása után 159 hatósági felhívást és 89 kötelezést adott ki a szabálytalanságok megszüntetése érdekében.

erdőtűz

A legtöbb erdőtüzet meg lehetne akadályozni – fotó: Shutterstock

Az ellenőrzés-sorozat, valamint a szankciók célja az volt, hogy csökkenjen a szabadtéri tűzesetek bekövetkezésének kockázata.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai szerint a 2015. évi erdő- és vegetációtűz szezonban több mint 5300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve.

A korábbi évekhez hasonlóan a kiemelten tűzveszélyes tavaszi időszakban keletkezett a tüzek 53 százaléka, ezért felhívják mind a gazdálkodók, mind a kirándulók figyelmét arra, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindig óvatosan, körültekintően és a szabályok betartásával járjanak el. A Nébih szerint Magyarországon az erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

36 erdei iskolát üzemeltetnek az erdészeti társaságok

2018. október 03. 07:29
Az állami erdészeti társaságok 36 erdei iskolát üzemeltetnek több mint 1600 fős befogadóképességgel, évente 12 ezer erdőpedagógiai foglalkozás keretében majdnem 80 ezer gyermeknek nyújtanak tanulási és kikapcsolódási lehetőséget - mondta az agrárminiszter hétfőn Visegrádon a XXII. Erdők hete megnyitó ünnepségén.

A tejből gyorsan eltűnhet a GMO, de a sertés- és a baromfihúsból nem

2017. június 07. 21:16
A szarvasmarha-tenyésztésben a génmódosított (GMO) szója kiváltása viszonylag könnyen megoldható, a sertésnél és baromfinál viszont a nálunk jóval előrébb járó németeknek és osztrákoknak sem sikerült ezt elérni. Még évekig olyan húst kell tehát fogyasztanunk, amelyekben GMO-s importált alapanyag van, és ezt sokan potenciális veszélyforrásnak látják az emberi egészségre nézve. Hosszabb távon azonban szakértők szerint reális cél lehet, hogy a takarmányozásban kiváltsuk a génmódosított szóját, bár egyelőre hiányoznak az alternatív fehérjenövények. Most indul egy kormányzati fehérjeprogram, amelynek célja a jelenlegi helyzet javítása.