Kitüntetések és pályázathirdetés a Föld napján

2018. május 02. 08:51
1970 óta ünnepli a világ a Föld napját minden évben április 22-én; immár 175 országban, köztük 28 éve Magyarországon is- fogalmazott dr. Rácz András a Föld Napja idei rendezvényén pénteken, Budapesten.
 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára hozzátette: „Cselekvő ünnep ez, melyen földünk védelméért tehetünk”. A magyar nyelv nagyon kifejező, hiszen a föld egyszerre jelenti a bolygót, ahol élünk, a megélhetés forrásául szolgáló termőföldet, valamint szülőhazánkat.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

A mai ünnepségnek otthont adó Herman Ottó intézet névadójának sokat emlegetett gondolatára hívnám fel a figyelmet:
"Értelemből fakadó szeretettel kell közeledned mindnyájunk szülő anyjához, a természethez." Ez a mottó lehetne a rendezvény jelmondata, s a tárca is ebben a szellemiségben tevékenykedik a napi munka során.

A rendezvény részeként dr. Rácz András és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív turizmusért felelős igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentette be  „Az év ökoturisztikai élménye 2018” pályázat elindulását. - Olyan, természethez kapcsolódó, autentikus élményeket nyújtó ökoturisztikai programokat keresünk, amelyek egy-egy hazai helyszín értékeinek megismerését teszik lehetővé, ezzel is utazásra csábítva a családokat – emelte ki a megújult pályázat kapcsán Mártonné Máthé Kinga. A cím elnyerésére idén már sokkal szélesebb körnek van lehetősége, hiszen eddig csak létesítmények és tanösvények pályázhattak. A szervezők ezúttal többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázatait várják 5 kategóriában, 2018. május 31-ig. (A pályázati felhívás és a pályázati adatlapok a Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján érhetők el.)

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Ezután került sor a Pro Natura, valamint a Herman Ottó Szellemisége Díjak átadására.

A kitüntetésben részesülők névsora itt érhető el.

Kép letöltéseFotó: FM

A Herman Ottó Intézet egész napos rendezvénye ezen kívül is bővelkedett érdekes programokban, kicsik és nagyok örömére egyaránt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei magas-légköri mérésekre alkalmas rádiószondát engedtek fel, de volt Nap-megfigyelés, óriás túzok puzzle, virágültetés,valamint különböző kézműves foglalkozások. A kiállítók, mint például az FM, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, a Magyar Nemzeti Parkok, vagy a Növényi Diverzitás Központ sátraiban pedig további érdekes tudnivalókkal gazdagodhattak a kilátogatók.

(FM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is biztosítottak a magyar gazdák uniós támogatásai

2017. április 07. 08:27
Az Európai Parlament (EP) április 5-én, szerdán megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot, amely 6 milliárd euróval növeli a költségvetést és megerősíti a tagállamoknak korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.

Négy éve nem látott havi növekedés a FAO élelmiszerár-indexben

2016. július 29. 08:17
Az időjárás nem kedvez a cukortermelésnek, a búzának annál inkább