Konzultációt követel a VKF munkavállalói oldala

2018. július 05. 07:38
2018. július 4-én a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkavállalói oldalát alkotó három szakszervezeti konföderáció, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok Országos Szövetsége közös nyilatkozatban demonstrációt helyezett kilátásba, ha a kormány nem tárgyal a béren kívüli juttatások tervezett átalakításáról.

Mint ismeretes, az Országos Közszolálati Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala 2018. június 29-én levélben fordult a pénzügyminiszterhez a béren kívüli juttatások rendszerének tervezett szűkítése miatt. Ebben a levélben a konföderációk felhívták a figyelmet arra, hogy a tervezett intézkedések jelentős nettó jövedelemcsökkenést eredményezhetnek a munkavállalók számára és javasolták az iskolakezdési támogatás, a lakáscélú munkáltatói támogatás és a mobilitási célú lakhatási támogatás fenntartását valamint az öngondoskodást célzó munkáltatói hozzájárulások (önkéntes nyugdíjpénztár, egészésgpénztár) adókedvezményének fenntartását. 

A VKF munkavállalói oldalát alkotó három konföderáció a fentieken túl súlyosan aggályosnak tartja, hogy egyébként a tervezett átalakítások az előzetes konzultációs kötelezettség kormány általi mellőzésével kerültek a parlament elé. 

A munkavállalói érdekképviseletek bármikor hajlandóak tárgyalni a béren kívüli juttatások rendszerének átalakításáról, ám demonstrációkat helyeznek kilátásba arra az esetre, ha a kormány nem hajlandó tárgyalni. 

Felszólítják a szakszervezeteket, hogy országszerte adjanak hangot a fenti követeléseknek. 

 

Közös közleményben tiltakozik a Magyar Villamos Művek Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) és a Magyar Villamos Művek Vállalatcsoporti Üzemi Tanács (MVM VÜT) a béren kívüli juttatások rendszerének tervezett átalakítása ellen.

 

Álláspontjuk szerint a parlament előtt lévő törvényjavaslat teljesen átalakítja a béren kívüli juttatások kedvezményes adózású rendszerét, jelentős érdekséremelt okozva ezzel a munkavállalóknak. A munkáltató kiadásai a tervezet alapján jelentősen megnőnek, amely viszont a munkavállalók jövőbeli béremelési kilátásait rontja jelentős mértékben.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a nemzetgazdaság szempontjából jelentős probléma a szakképeztt munkaerő kivándorlása, a kormányzat tervezett intézkedése ezt a folyamatot tovább erősítheti. 

További fontos probléma a benyújtott törvényjavaslat kapcsán, hogy annak tartalmáról a szociális partnerekkel előzetes konzultáció nem történt. 

AZ MVM TSZSZ és az MVM VÜT leszögezi: a béren kívüli és egyéb juttatások kedvezményes adózási rendszerét nem szűkíteni, hanem legalábbis megőrizni, de inkább tovább bővíteni szükséges.

A két szervezet egyetért a szakszervezeti konföderációk 2018. június 29-én kelt közös nyilatkozatában foglaltakkal és készen áll a tevőleges fellépésre is.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Budapesten tartották a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését

2017. október 30. 07:28
A Földművelésügyi Minisztérium immár második alkalommal szervezte meg a magyar fővárosban az Európai Bizottság Környezetvédelmi Igazgatóságával közösen a Környezetvédelmi és Irányító Hatóságok Európai Hálózatának plenáris ülését. Fazekas Sándor miniszter megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a további környezetvédelmi derogációs követelmények teljesítése folyamatos, 2020-ig befejeződnek. Így abban a kedvező helyzetben vagyunk, hogy a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban nagyobb figyelmet fordíthatunk az energia- és erőforrás-hatékonyság növelésére, vagy éppen a természetvédelemre, amely a mostani ülés egyik kiemelt témája.

60 ezer hektár állami föld keresi új gazdáját

2016. május 23. 08:11
A kormány célja, hogy 80-20 százalék legyen a családi gazdaságok és a nagybirtokok aránya.