Koordinátorhálózat az agrárkamaránál

2018. október 17. 07:41
Régiónként egy élelmiszeripari koordinátor kezdte meg a munkát, hogy az ágazati szereplőket jobban bevonja az agrárkamarai információáramlásba – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtótájékoztatóján.

Az élelmiszeripari szereplők öt évvel ezelőtt a kötelező kamarai tagság folyományaként kerültek az agrárkamarába, és bár az elmúlt években egyre inkább integrálódtak a köztestületbe, van még teendő, hogy aktívabbak legyenek

– értékelte a szakma helyzetét Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, a kamara Ercsiben tartott sajtótájékoztatóján. Mint ismertette, a magyarországi élelmiszeripar évente körülbelül 2 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, de a hazai gazdaságban ennél nagyobb a szerepe. A megtermelt mezőgazdasági termékek 70 százaléka ugyanis a magyarországi feldolgozók üzemeiben hasznosul.

A most futó 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban az ágazat lényegesen több fejlesztési forráshoz jutott – különösen a mikro-, kis- és közepes vállalkozások –, s ehhez a NAK lobbitevékenysége is hozzájárult

– mondta Éder Tamás. Remélhető, hogy a végrehajtott és zömében folyamatban lévő fejlesztések eredményeként valóban növekszik a hatékonyság – tette hozzá.

Forrás: Kallus György / VG

Ahhoz azonban, hogy a fejlesztési források tényleg jól hasznosuljanak, és versenyképesebbé váljanak az ágazati szereplők, tudásra is szükség van, ezért az ágazat fejlődésében a technológiai, szabályozási és piaci ismeretek megléte kiemelkedő szerepet játszik – hangsúlyozta Éder Tamás.

A NAK ezért indította el 2017-ben a Tanuljunk együtt! című programsorozatát, amely több ágazatban is ismereteik bővítésére adott lehetőséget tagjainak. Több külföldi kiállításon is részt vehettek az érdeklődő élelmiszeripari tagok, és külföldi szakmai képzéseket is szerveztek. Élelmiszeripari körkép címmel konferenciákat is tartanak, amelyeken az ágazati aktualitásokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Mindezek mellett is azt tapasztalják, hogy a NAK élelmiszer-iparos tagjaihoz kevésbé jutnak el az információk, ezért átalakították a kamara élelmiszeripari igazgatóságát, egyben megalakították élelmiszeripari koordinátorhálózatukat. A hét magyarországi régióban egy-egy koordinátor végzi a munkát, és közvetlenül próbálja megismertetni az élelmiszer-iparosokkal a kamarai szolgáltatásokat, a NAK operatív és választott vezetői pedig segítségükkel direkt visszajelzést kaphatnak arról, hogy milyen információkat, szolgáltatásokat igényelnek a tagok.

Lefedi az országot a Biopont
A Biopont Kft. 21 éve úttörőként jelent meg a bioélelmiszerek piacán – mondta Egervári Márk, a NAK rendezvényének otthont adó cég ügyvezetője. A magyar tulajdonú társaság belföldön az összes drogériahálózatban, a hipermarketekben és a diszkontláncokban is jelen van. Emellett tizenöt országba szállítja termékeit, például extrudált, csíráztatott búzát, kölesgolyót és gluténmentes rágcsálnivalót. | VG

 

vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park

2017. augusztus 04. 08:23
Honvédségi helikopterek is részt vesznek az oltásban

Az agrártámogatás csak hab legyen a tortán!

2016. október 18. 07:53
Az agrárium adottságai kiválóak, de ezeket nem használjuk ki, sőt a fejlett országokhoz képest rendkívüli mértékű az elmaradásunk. Mivel ma még relatíve jól meg lehet élni belőle, nincs meg az a kényszer, ami a tudás összeszedésére és aktív használatára ösztökélne.