Korlátok munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnál

2017. december 11. 08:24
A foglalkoztatás alapvető feltételeit a munkaszerződés – mint a felek kétoldalú megállapodása – tartalmazza. A munkáltató rendelkezésére áll azonban az a lehetőség is, hogy a munkavállalót más munkakörben, munkavégzési helyen vagy munkáltatónál foglalkoztassa. Ez a jogosultság nem korlátlan, ennek szempontjait tekintjük át.

Ideiglenesen másképpen is foglalkoztatható a munkavállaló, de vannak kivételek

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ezen foglalkoztatás tartama azonban naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. 

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. 

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetében is érvényesül kivételi kör, illetve korlátok. A munkavállaló hozzájárulása nélkül például nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a munkavállaló a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,  gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította. 

A munkajogi védettséget élvező szakszervezeti tisztségviselő pedig csak a közvetlen felettes szakszervezeti szerv, illetve az üzemi tanács elnöke csak az üzemi tanács előzetes jóváhagyása mellett foglalkoztatható a munkaszerződéstől eltérően. 

Az is fontos korlátként érvényesül, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöldség-gyümölcs logisztikai központ épül

2018. október 09. 11:06
Agrárlogisztikai központ, vásártér és hűtőház alapkövét tették le pénteken Nemesvámoson. Az összességében mintegy 260 millió forint értékű létesítmény várhatóan jövő májusra készül el.

Elkezdődött a rajzás, 10 éve nem volt ekkora veszélyben a napraforgó

2016. július 28. 08:08
A gyapottok bagolylepke rajzása hatalmas károkat okozhat a napraforgó mellett a kukoricában is. A hernyók ellen már nincs hatékony védekezési lehetőség.