Kötelező a tápértékjelölés az előrecsomagolt élelmiszereken

2016. december 14. 08:51
A hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelező válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken.

A 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet értelmében az élelmiszer-vállalkozásoknak december 13-tól fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére. Az érintett előállítók és forgalmazók a NÉBIH honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is. 
Magyarországon a tápértékjelölés az EU-csatlakozás előtt kötelező volt. A belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara őszi élelmiszeripari rendezvénysorozatán kiemelten foglalkozott a témával.

 


(nak.hu)

 


Csak tisztességesen
Az Európai Unió tagállamainak mezőgazdasági miniszterei politikai állásfoglalást fogadtak el hétfőn egyebek mellett a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorításáról – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tárcavezetők kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, ami uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.
A megtett intézkedéseken túl tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak. Az FM álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát. (MTI)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

V4 országok munkavédelem irányításáért felelős vezetőinek értekezlete

2018. június 25. 09:10
A munkakörülmények fejlesztésének hatása a versenyképességre, az állami irányítás szerepe a kkv-k munkavédelmének támogatásában

Mivel lehetne trendivé, ne adj' isten szexivé tenni az üzemi tanács intézményrendszerét?

2018. április 06. 07:37
Tényleg. Mivel is? Hát a nevet ugye buktuk, mert törvény rendezi, és általában valamilyen kellemetlen asszociációval társul. Akkor viszont nem sok más maradt: a tartalommal kell villantani! De persze előtte jó lenne tisztázni, mi haszna van az ÜT-nek?