Közeledtek az álláspontok

2016. november 17. 08:16
Az utóbbi hetekben besűrűsödtek a VKF ülések, az álláspontok közeledtek a szociális partnerek és a kormány között. 2016. november 15-én a szociális partnerek és a kormányzat újra tárgyaltak.

Az elmúlt hét péntekén és a mai nap a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) kibővített ülésre került sor, ahová a kormány meghívta a SZEF az ÉSZT és a STRATOSZ képviselőjét is. A pénteki ülésen Varga Mihály ismertette kormányzati ajánlatot, hangsúlyozva, hogy ez nem végleges változat, szeretnék figyelembe venni a munkáltatók és a munkavállalók elképzeléseit is. A kormány 6 éves megállapodást javasolt, amely szerint 2017-re 15 százalékos minimálbéremelést, 25 százalékos garantált bérminimum emelést, és négy százalékos munkáltatói járulékcsökkentést tervez. 2018-tól további 8 százalékos minimálbéremelésssel, 12 százalékos garantált bérminimum emeléssel és 2019-től 4 évig további 2 százalékos járulékcsökkentéssel számol.

Ez lényegében megfelel annak a szakszervezeti javaslatnak, amely szerint a minimálbér nettó értékének két év alatt el kell érnie az akkori létminimum értékét. A szakszervezetekkel összhangban – különös tekintettel a krónikus szakmunkáshiányra – a kormány is úgy gondolkodik, hogy a garantált bérminimumot jelentősebb mértékben kell megemelni, mint a minimálbért. A munkáltatók – megismerve a kormányzati javaslatot – szintén jelentős mértékű, 2017-ben 10 százalékos minimálbéremelésre és 20 százalékos bérminimum emelésre tettek javaslatot. Egyben erőteljesen hangsúlyozták, hogy ők elsősorban a munkáltatói járulékcsökkentésben érdekeltek. Ehhez kapcsolódóan a járulékok három év alatti időszakban, összességében 10 százalékos mérséklésére tettek javaslatot.

2016. november 15-i tárgyaláson a résztvevők értékelték a pénteki javaslatokat. A munkáltatók megismételték, hogy szeretnének a kormányzati javaslathoz képest gyorsabb járulékcsökkentést, illetve javasolták a garantált bérminimum kisebb mértékű emelését. A kormányzati oldal nem tett új javaslatot, de felvetette, hogy el tud képzelni egy csúsztatott, 2017. áprilisi bevezetést is. Erre mind a munkavállalói mind a munkáltatói oldal úgy reagált, hogy célszerűbbnek tartanák a január elsejei bevezetést, különös tekintettel a munkáltatói és munkavállalói várakozásokra, valamint a csúsztatott bevezetésből adódó adminisztrációs többletterhekre.


A LIGA elnöke támogatta azt a munkáltatói kérést, hogy az első évben ne 4, hanem 5 százalékkal csökkenjen a munkáltatói járulék mértéke. Tekintettel arra, hogy a korábbi megbeszélésen Varga Mihály jelezte, hogy a kormány nem kíván javaslatot tenni a bérajánlásra, felvetette azt is, hogy az állami tulajdonú vállaltoknál nagyon nagy a várakozás a bérajánlással kapcsolatban. Reményét fejezte ki, hogy a kormányzat a járulékcsökkentést automatikusan béremelésre fordítja a teljes közszférában, ide értve az állami vállalatokat is. Varga Mihály erre a felvetésre úgy reagált, hogy továbbra sem tartja szükségesnek a teljes versenyszférára vonatkozó bérajánlást, azonban szándékukban áll az állami vállalatok számára ajánlást kiadni.

A tanácskozás végén Varga Mihály ismertette a résztvevőkkel a parlamenti menetrendet, miszerint november 23-ig van módja a kormánynak javaslatot tenni a járulékokat szabályozó törvény módosítására, amennyiben a január elsejei bevezetés mellett dönt a fórum.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Vidékfejlesztési politika: újratöltve

2016. szeptember 13. 07:54
Lelkesen mentünk a Cork 2.0 konferenciára, amelyre az EU 28 tagállamából több mint 300 főt azért hívtak össze, hogy közösen határozzák meg a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni, vidékfejlesztést érintő célkitűzéseit. 2020 távolinak tűnhet, de az EU-szintű tervezési folyamatok időigényessége miatt nem árt korábban megkezdeni az egyeztetéseket, mintsem, hogy csúszás legyen – a tervezés késése okán – a végrehajtásban is. 

A 100 százalékos gyümölcslé nem ugyanaz, mint a friss gyümölcs

2017. május 25. 08:14
A vonzó reklámok és a nyújtott kényelem ellenére a gyümölcsdzsúsz egészségügyi szempontból nem sorolható az ideális napi állandó szomjoltó innivalók közé.