Közép-kelet-európai együttműködés az agrárkutatás-fejlesztés érdekében

2017. február 23. 08:21
A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére – mondta Feldman Zsolt a BIOEAST konferencián, amelyet Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezett február 21-22-én, Budapesten.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a „BIOEAST” kezdeményezéssel Magyarország célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban, valamint hogy ez a régió az Európai Kutatási Térségben nagyobb súllyal jelenjen meg, növekedjen részesedése az európai uniós kutatás-fejlesztési célú források felhasználásában.

Gabriel Csicsai, a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára beszédében ismertette a 2016-os szlovák EU-elnökség eredményeit és törekvéseit, egyértelműen kihangsúlyozva a kutatási tevékenység meghatározó szerepét és súlyát.

 
Fotó: Francz Ilona



A rendezvényre 7 országból – a visegrádi együttműködés négy országából, valamint Szlovéniából, Romániából és Horvátországból – több mint 100 szakértő érkezett annak érdekében, hogy a biomassza-alapú gazdaság mezőgazdasági vonatkozásában a közép-kelet-európai régió közös kutatási céljai azonosításra kerüljenek. Ez az első nemzetközi szakértői szintű egyeztetés és közös munka, amely ebben a témában segíti az együttműködés elmélyítését a közép-kelet-európai régió országai között. 

A programon az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és a Kutatási Főigazgatósága szakértői is részt vettek, akik üdvözölték a régiós összefogást és bátorították az együttműködést. A rendezvény második napján a résztvevő országok felkért szakértői ismertettek néhány eredményes példát (jó gyakorlatot) a biomassza-alapú gazdasághoz kapcsolódóan.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Eredményes volt a magyar kormány „tejügyben”

2016. július 19. 09:50
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. július 18-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a tejpiacon kialakult krízishelyzetre kidolgozott újabb, 500 millió euró összegű csomagját, amely két részre bontható. Az első 350 millió eurós rész nemzeti borítékok formájában, feltételekhez kötve az érintett gazdák likviditási problémáin kíván enyhíteni, a fennmaradó 150 millió a tejtermelés korlátozását ösztönözné

Tendenciák, folyamatok, lehetőségek – Beszélgetés Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel

2016. március 02. 19:30
Állandó a változás az élelmiszer-gazdaságban is. Szinte minden hónapban új és új kihívások érik ezt az ágazatot. Az Agroinform.hu elsősorban a magyar agrárium most látható jövőképét igyekezett felrajzolni, amikor beszélgetést kértünk Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.