Kulcsszerepben a mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták

2016. július 20. 07:50
Kiváló minőségű magyar élelmiszerekhez jussanak a hazai fogyasztók és a külföldi árupiacok minél szélesebb spektrumában árusítsanak magyar termékeket” – ezen missziónk megvalósítása elképzelhetetlen lenne a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat áldozatos munkája nélkül – közölte Tóth Katalin, az FM nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár - és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.

Az FM helyettes államtitkára szólt arról is, hogy az attasék szerepe rendkívül fontos a külkapcsolati és külgazdasági kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében, sőt a magyar élelmiszergazdaság versenyképességének és nemzetközi elismertségének megőrzésében is.

Kép letöltése
 
Fotó: FM

 

Tóth Katalin kifejtette: az éves beszámolók kapcsán kielemezhetőek azok az igények, amelyek e kapcsolatok további dinamizálását szolgálják, illetve ráirányítható a figyelem azokra a kihívásokra is, amelyeket az Európai Unióban, valamint a világban jelenleg zajló folyamatok az egyes országok mezőgazdasági ágazatai számára jelentenek. Tóth Katalin az utóbbiak közül a szabadkereskedelmi megállapodással, az éghajlatváltozással, a tej- és sertéspiaci helyzettel kapcsolatos teendőket emelte ki.

Az államtitkár örömmel szólt arról a három kiváló szakemberről, akikkel idén a szakdiplomata hálózat kiegészült; így Róma, Berlin, Moszkva, Peking és Madrid mellett a Nyugat-Balkánról, Bukarestből és Párizsból is első kézből érhetőek el azok az információk és tapasztalatok, amelyek hozzájárulnak a szakpolitikai kérdések eredményes megválaszolásához.

Kína kapcsán elhangzott, hogy az ázsiai ország hatalmas piacán a magyar termékekkel a kínai besorolás szerinti kisebb tartományi városokra érdemes koncentrálni, üzleti kapcsolataink erősítése velük jól megtérül. Kínában a magyar prémium termékekkel, marketinggel és promóciókkal, a cégek tényleges jelenlétével jól érzékelhető eredmények érhetőek el - pár hónapon belül a tej kivitelt lehetővé tévő megállapodás is aláírható. Mivel Kínában egyre divatosabb a különféle telefonos applikációkon keresztül történő közvetlen élelmiszervásárlás, ezért érdemes helyi, informatikai partnercég segítségét is igénybe venni.

A magyar termékeket főként a jó minőséggel társító orosz piac kapcsán megerősítést nyert, hogy az embargó számos termékcsoportra nem vonatkozik, így lehetőségeink változatlanok. Oroszország importkiváltási programja révén a befektetések és a technológiatranszfer területén jövőre jó lehetőségek nyílnak a tőkével rendelkező magyar ágazati szereplők előtt is.

A magyar mezőgazdasági termékek eredményes külpiaci szerepléséhez összehangolt, a marketingeszközök széles eszköztárát felvonultató folyamatos, aktív jelenlét kell, amelyet munkájuk során a szakdiplomaták is szem előtt tartanak.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Idén korábban lehet megvenni a magyar primőr zöldségeket

2017. március 31. 07:41
Már április elején megérkeznek a magyar primőr zöldségek az üzletekbe és a piacokra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása szerint országszerte hamarabb juthatnak a vásárlók a friss zöldségekhez.

Versenyelőnyt jelentenek Magyarországnak a GMO-mentes termékek

2018. február 05. 09:32
Versenyelőnyt jelent Magyarországnak, hogy olyan géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes termékeket állít elő, amelyek a világpiacon magasabb áron értékesíthetők – mondta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön, az M1 aktuális csatornán.