Különbséget tehet a munkáltató védett és nem védett kollégák között

2021. május 14. 09:01
Az észszerűség határán belül a munkáltató különbséget tehet védett és nem védett munkavállaló között, például munkaszervezési céllal, ha ez a kockázatelemzés alapján szükséges és arányos intézkedésnek minősül. Nagyon óvatosank kell azonban lenni, hogy ne kerüljön sor diszkriminációra.
Különbséget tehet a munkáltató védett és nem védett kollégák között

A munkavállaló védettségi igazolását a munkáltató csak bizonyos, tehát kizárólag munkajogi, munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi vagy munkaszervezési céllal kérheti. Ráadásul kockázatelemzést is kell végeznie arra vonatkozóan, hogy ez a munkakörre tekintettel szükséges és arányos intézkedés-e. A felmérést munkakörönként vagy foglalkoztatotti személyi körönként kell elvégezni.

Azaz a munkáltató az észszerűség határán belül különbséget tehet védett és nem védett munkavállaló között, például munkaszervezési céllal - mondta az Inforádióban Markóczy Réka ügyvédjelölt.

A védettségi igazolásnak azonban legfeljebb a bemutatását várhatja el, arról nem készíthet arról másolatot, miután az már nem lenne arányos intézkedés.

A kollégák közti különbségtétellel azonban nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne merüljön fel diszkrimináció gyanúja.

Ilyen eset lehet például, ha a munkáltató csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező munkavállalóknak biztosít többletjuttatásokat, vagy esetükben emel fizetést - hívta fel a figyelmet Weidinger Péter ügyvéd.

 

www.hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Semmi remény: több lesz a munkanélküli

2020. június 29. 09:25
A munkanélküliség további növekedését várják Németországban a járványügyi korlátozások miatt bekövetkezett helyzetben vezető német pénzintézetek gazdasági elemzői.

Honnan lehet megtudni a ledolgozott évek számát?

2021. szeptember 13. 08:30
Leszázalékolásom elindításához szükségem lenne a ledolgozott óráim számára. Jelenleg most sem dolgozom. A kérdésem, hogy ügyfélkapu hiányában, honnan tudom lekérdezni?