Kutatási fókuszban az eredet és a biztonság

2018. július 24. 08:06
A hazai zöldség-gyümölcs ágazat innovatív fejlesztését, versenyképességének növelését tűzte ki célul a Szent István Egyetem. A pályázati forrásokból megvalósuló K+F projekt fókuszában a kertészeti termékek eredetiségvizsgálata, tárolhatóságának javítása, illetve a hozzáadott érték növelése áll, különös tekintettel az élelmiszer-biztonságra.

Hazánk klimatikus adottságai és a talaj összetétele kiemelkedő minőségű és mennyiségű zöldség és gyümölcs termesztését teszi lehetővé. A kedvező tényezők ellenére azonban az ágazat még távol áll attól, hogy húzóerő lehessen, pedig nemzetgazdasági szinten mérhető lehetőségek rejlenek benne.

A most induló, a Szent István Egyetem által jegyzett fejlesztési projekt olyan kulcsproblémák megoldását tűzte ki célul, mint az eredet megállapíthatósága vagy a tárolhatóság javítása. A kutatások javarészt az egyetemen folynak majd, többek között, azokkal a modern laboratóriumi eszközökkel és berendezésekkel, melyekhez a pályázatnak köszönhetően juthat hozzá az intézmény.

A program első felében egy olyan adatbázist terveznek létrehozni talaj-, zöldség- és gyümölcsminták elemzéséből, melynek segítségével a kertészeti termékek származási helye beazonosíthatóvá válik. Ezen kívül a különböző termőterületeken vizsgálni fogják a növényvédő szerek maradványainak mértékét, a mikrobiológiai diverzitást és a növények beltartalmi jellemzőit is. A projekt második szakaszában a tárolástechnológiai fejlesztések jutnak majd főszerephez, emellett pedig élelmiszerbiztonsági kutatásokat, fogyasztói magatartásra vonatkozó vizsgálatokat is folytatnak.

A két éves, pályázati finanszírozású projekt zárásaként egy olyan, térinformatikai alapokon nyugvó adatbázis jön létre, melyben földrajzi azonosító alapján visszakövethetőek lesznek az egyes termékek jellemzői. Ezzel a komplex fejlesztéssel csökkenthetőek lesznek az élelmiszercsalások, javulhat a minőség és a hozzáadott érték hányad valamint hosszú távon az ágazat versenyképessége is növekedésnek indulhat.

(nak.hu/SZIE)

Kapcsolódó cikkek

Az élelmiszer-ipari cégek 89 százalékát érinti a szakmunkáshiány

2017. január 05. 07:52
A cégek 81 százalékának leginkább szakmunkásra lenne szüksége – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. novemberi reprezentatív, 1000 munkáltatóra kiterjedő felmérésből, amit kedden hozott nyilvánosságra.

Szennyeződött tejet hívtak vissza a forgalomból

2018. szeptember 17. 10:57
Fogyasztói bejelentés alapján vizsgálta a Nébih a 22.01.2019. minőségmegőrzési idővel ellátott, 2,8%-os, 1 literes S-Budget UHT tejet. A termék mikrobiológiai szennyezettségét a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, ezért a Nébih elrendelte annak forgalomból való kivonását és fogyasztóktól történő visszahívását.