Lassulás látszik a bérezésben és a toborzásban

2022. augusztus 04. 13:13
Egyre kevésbé mernek hosszú távra elköteleződni a munkáltatók.
Lassulás látszik a bérezésben és a toborzásban

Magasan képzett szakembereket még keresnek, de betanított munkásokra nincs igény. Több helyen létszámstopot hirdettek, a távozó dolgozók helyére nem vesznek fel újakat - mondta a Népszavának László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. Hozzátette: ennek nem az az oka, hogy a vállalatok elérték a megfelelő dolgozói létszámot, hiszen még mindig nem egyszerű egy teljes műszakot összehozni hétvégére. 

Mint elmondta, a munkaadók egyre kevésbé mernek hosszú távú kötelezettséget felvállalni. Ezt jól példázza, hogy a cégek ugyan látják, hogy a rohamosan növekvő infláció miatt elértéktelenednek a fizetések, amit kompenzálni kell, de ezt nem alapbéremeléssel, hanem egyéb, később elvehető juttatásokkal próbálják megtenni. "A legutóbbi három megállapodásunk pótlékok emeléséről, extra bónuszokról, egyszeri kifizetésekről szóltak, holott egy hónappal ezelőtt még évközi alapbéremelésekről tudtunk megállapodni" - mondta el László Zoltán.

 

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője szerint a nyári szezonban szokásosan nagyobb munkaerő-kereslettel együtt is elmondható, hogy a munkaerőpiaci javulás nem csupán statisztikai folyamat. A szezonélis nyári munkák beindulásával sokan tértek vissza a munkaerőpiacra, és az aktívan állást keresők közül is fel tudott szívni nagyjából 8 ezer embert a piac. Az elemző szerint az ilyen havi változások ugyan inkább a szezonalitáshoz köthetők, de hosszabb távon nézve is tartósan kedvező irányú tendenciák láthatók a munkaerőpiacon. Zozzátette, a kialakult helyzetnek árnyoldalai is vannak. Egyrészt nincs jele, hogy a munkáltatók elkezdtek volna alkalmazkodni egy gyengülő gazdasági környezethez. Bár a munkaerőpiaci folyamatok elsősorban csak lekövetik, mi várható a gazdaságban, hónapok óta velünk van a bizonytalanság és a romló kilátások. Ennek ellenére még erősödik is a magyar munkaerőpiac. "Egy esetleges munkaerőpiaci igazodás a recesszióhoz ezért egy rendkívül kedvező helyzetből indul majd, így talán a visszaesés is jóval mérsékeltebb lehet" – vázola fel Virovácz Péter.

Kapcsolódó cikkek

Beszámoló a VKF 2020. szeptember 2-i üléséről

2020. szeptember 15. 08:26
2020. szeptember 2-án került sor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma ülésére, melyen a napirendi pontok megvitatása mellett a kormányoldal általános tájékoztatást adott az aktuális munkaerő-piaci helyzetről.

Kinek jár, és kinek nem jár a végkielégítés?

2022. március 07. 10:45
„Érdemei elismeréseként…”