Lázár: nem magyarok, ezért hiába kérjük az üzletláncokat

2016. április 08. 08:04
Nem lehet az osztrákhoz hasonló tejpiaci összefogást megvalósítani Magyarországon, mert a kiskereskedelem nincs magyar érdekkörben – hangoztatta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ha a kormánynak – hasonlóan az energia- és a bankszektorhoz – nagyobb befolyása volna, az üzletláncokat meg lehetne kérni arra, hogy magyar tejtermékeket vásároljanak.

Nem tudjuk megkérni a kiskereskedelmi láncokat, hogy magyar termelőktől magyar termékeket vásároljanak, mert nincsenek magyar érdekkörben – fogalmazott kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Így nem tudunk megvalósítani olyan összefogást, amely például Ausztriában alakult ki az osztrák kormány, illetve az ottani kiskereskedők és tejtermelők között. Jó lenne, ha az energia- és a bankszektorhoz hasonlóan a kiskereskedelemben is nagyobb lenne a magyar érdekkör – tette hozzá a miniszter.

Mint ismert, a hazai tejtermelők a hét elején tüntettek a veszteséget okozó, alacsony felvásárlási árak miatt. Szerintük az egyik legnagyobb problémát az árletörő hatású, dömpingáras tej- és tejtermékimport okozza.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Egységes uniós áfarendszert hoznának létre

2017. október 05. 08:16
Az Európai Bizottság az unió áfaszabályainak reformjának javaslatait mutatta be szerdán. Ez csökkentené az áfacsalás lehetőségét, továbbá javítaná, modernizálná és egyszerűsítené az áfarendszert a kormányok és a vállalkozások számára.

A Fővárosi Törvényszék az úgynevezett Kishantosi-ügyben jogerős ítéletében kimondta, hogy az állam tulajdonában lévő földterületek hasznosítása jogszerű volt

2017. március 24. 07:12
Végérvényesen és jogerősen eldőlt, hogy a Magyar Állam törvényesen járt el az állami földterületek hasznosítása során. A Fővárosi Törvényszék döntésével megerősítette az Alkotmánybíróság korábbi döntését, mely szerint az állami földterületek hasznosítása az Alaptörvény előírásaival összhangban történt, tehát a 2010 után kialakított állami földhaszonbérleti pályázati rendszer teljes mértékben jogszerű.