Legjobban a a szakmunkás pályakezdők bére emelkedett

2018. május 30. 09:37
Az elmúlt öt évben az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező dolgozók bére nőtt a legjobban – derül ki a Fizetesek.hu legújabb kutatásából. Igaz, óriási volt a lemaradás, a diplomás munkavállalók még így is kétszer annyit keresnek.

A tanév végéhez közeledve, valamint az érettségi- és vizsgaidőszakra reflektálva a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu megnézte, hogy hogyan alakultak az iskolai végzettség szerinti bérek az élmúlt években - írta a Világgazdaság. Az online bérfelmérés szerint az általános iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók

havi bruttó átlagfizetése 2013-ban még 146 ezer forint volt,

2018-ban pedig már bruttó 227 ezer forintot vihetnek haza.

Öt év alatt ez 55 százalékos növekedés, ami a legmagasabb az összes végzettséget figyelembe véve – olvasható a Fizetesek.hu közleményében. Mint írják,

az alacsonyan iskolázottak fizetése nőtt a legmagasabb mértékben.

A szakközépiskolát végzett munkavállalók az öt évvel ezelőtti bruttó 155 ezer forinthoz képest most átlag 233 ezret keresnek, ez pedig 50 százalékos növekedés. Az érettségivel és OKJ végzettséggel rendelkező dolgozók bére 45 százalékkal több: az előbbi csoport keresete a 2013-as 185 ezerről 270 ezerre, az utóbbiaké pedig bruttó 190 ezerről 280 ezerre nőtt.

A diplomások keresik a legtöbbet

A diplomás munkavállalók esetében már ehhez képest alacsonyabb volt a növekedés: a főiskolát végzett dolgozók esetében 35 százalék, az egyetemi végzettségűeknél pedig 25 százalék.

A közlemény hozzáteszi, hogy mindkét csoport messze a legmagasabb átlagjövedelemmel rendelkezik:

főiskolai diplomával jelenleg átlag 421 500 forintot,

míg egyetemi végzettséggel 448 500 forintot lehet keresni.

Hozzáteszik, hogy óriási az ugrás a közép- és felsőfokú végzettség között, ráadásul a diplomás munkavállalók jelenleg is kétszer annyit keresnek, mint az alapfokú végzettségűek. A kutatás további érdekessége, hogy a pályakezdő diplomások többet keresnek, mint a több éve dolgozó érettségizett munkavállalók.

A szakmunkás pályakezdők bére nőtt a leginkább

Megnézték azt is, hogy pályakezdőként mennyit ér az iskola:

  • szakmai tapasztalat nélkül és általános iskolával 195 ezer forintot lehet keresni átlagosan,
  • szakközépiskolával 216 ezret,
  • érettségivel 240 ezret,
  • OKJ papírral pedig 246 ezret,
  • főiskolai diplomával 332 ezer az átlagos kezdőfizetés,
  • míg egyetemi végzettséggel 339 ezer forint.

A legmagasabb mértékben a szakmunkás pályakezdők bére nőtt: az ő esetükben 62 százalékos volt a növekedés 2013-hoz képest. De az érettségivel és OKJ-val rendelkező munkavállalók (53 százalék), valamint az alapfokú végzettségű dolgozók (48 százalék) bére is jelentősen nőtt – olvasható a közleményben.

forras: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogy lehet az, hogy a finnek sokkal több tejet isznak, mint mi?

2017. június 07. 21:18
Kampánnyal növelné a tejtermék-fogyasztást Magyarországon az ágazati terméktanács. Az állami piacvédelmi intézkedésekkel ugyanakkor a tisztességes verseny elérése a cél. Azzal, hogy a kiskereskedelmi láncok is bekapcsolódtak a terméktanács munkájába, hosszú távú stratégiai együttműködés valósul meg a tejágazatban.

Feketemunka szülési szabadság alatt

2017. november 10. 10:08
A munkaerő-piacon számos olyan jogellenes konstrukció alakul ki, mely első ránézésre mindkét fél érdeke. A legújabb gyakorlat a szülési szabadságon lévő kismamával való megállapodás, mely alapján a szülési szabadságát fizetés nélküli szabadságon töltő munkavállaló otthonról dolgozik, állami ellátását felveszi, s ezen túlmenően a munkáltatótól fizetést is kap - vagy legalább is ezt reméli.