Lesz-e munkavédelmi kamara?

2018. április 03. 06:57
Az Országos Munkavédelmi Bizottság 2018. március 22-én tartotta ez évi első plenáris ülését a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Adatkezelés, hőségriadó és egy létrehozandó kamara kérdése szerepelt a napirendi pontok között. 

Az ülés napirendjén a következő témák szerepeltek: A munkavédelmi szakemberek kötelező továbbképzési rendszerére vonatkozó oldaljavaslatok megvitatása. A munkavédelmi képviselő szerepének megerősítése. A hőségriadó alatt szabadtéri munkavégzés során kötelezően betartandó pihenőidőről, kötelező munkaszervezési intézkedések bevezetéséről szóló ajánlás előkészítése. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosulásának hatása a munkavédelmi adatkezelésre.

A munkavédelmi szakemberek kötelező továbbképzési rendszerére vonatkozó oldaljavaslatok megvitatása kapcsán a kormányzati oldal, a munkaadói oldal és a munkavállalói oldal egyetértett ennek szükségességéről. Első feladat az egységes munkavédelmi kamara megalakítása lenne. A munkaadói oldal egy hétpontos javaslatot ismertetett a munkavédelmi szakemberek egységes nyilvántartásba vételéről, a kreditrendszer kialakításáról, a szakemberek speciális képzéséről, és a kamarai tagságról. Az egységes országos nyilvántartás bevezetésének jelenlegi gátja a szakma TEÁOR (gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszere) rendszerbe történő beillesztése.

A hőségriadó alatt szabadtéri munkavégzés során kötelezően betartandó pihenőidőről, kötelező munkaszervezési intézkedések bevezetéséről szóló napirendnél szakértői hozzászólások megerősítették, hogy úgy munkaegészségügyi, mint munkabiztonsági szempontból szükséges a jelenlegi szabályozást módosítani. A munkáltatói oldal e napirenddel kapcsolatos javaslatát már az elmúlt évben megtette.

A Bizottság tárgyalt a munkavédelmi képviselő szerepének megerősítéséről, valamint a képzésekről.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosulása a munkavédelmi adatkezelésre is hatással van. A május 25-én életbe lépő GDPR munkáltatókat terhelő adatkezelési szabályozásra fel kell készülni.

 
liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Tovább lép a Nemzeti Élelmiszer Nyomkövetési Platform

2018. január 26. 09:42
A Platform munkája támogatja a kormány által elfogadott Élelmiszerlánc-Biztonsági Stratégia és az Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia által megfogalmazott célok elérését.

Egészséget közvetlenül a munkahelyről

2018. február 20. 07:54
Nagy az igény a színvonalas egészségügyi ellátásra, ezért egyre többen választják a magán egészségügyi szolgáltatókat. Ennek finanszírozása sok esetben magas költséget jelent, de a bővülő juttatási lehetőségeknek köszönhetően egyre többen élhetnek e lehetőséggel.