Lezárulnak a bértárgyalások

2018. február 07. 07:19
Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a Magyar Időknek elmondta, több helyen már lezárultak a bértárgyalások a versenyszférában, a cégek jelentős többsége 10 százalék körüli fizetésemelést hajthat végre 2018-ban.

- Jellemzően elkezdődtek, több helyen pedig már le is zárultak a bértárgyalások a versenyszférában, a cégek jelentős többsége 10 százalék körüli fizetésemelést hajthat végre 2018-ban – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke kiemelte: a vállalati szférában április elejéig kell megegyezni, mivel sokan az új üzleti évben hajtják végre a bérfejlesztéseket. A közszférában dolgozók ugyanakkor már ezen a héten megkapják magasabb keresetüket, a cégeknél pedig a minimálbéren, valamint a garantált bérminimumon foglalkoztatottak számíthatnak a kötelezően megemelt összegre.

A részletekkel kapcsolatban a Liga vezetője kiemelte: a honvédelmi és a rendvédelmi területeken az életpályamodelleknek megfelelő, átlagosan 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak februárban a dolgozók. A rendőrség hivatásos állománya esetében azonban ez ténylegesen csak a rendőrök 40-45 százalékát érinti. 

Emellett több területen a béren kívüli juttatások köre is bővül. Annak ellenére, hogy ezeken a területeken megtörtént az életpályamodellek bevezetése és a bérek rendezése, a létszámhiány továbbra is gondot okoz, jellemzően a hosszabb kiképzési idő és az ezzel párhuzamosan jelentkező gyors fluktuáció miatt. Az állami cégeknél is érkeznek a héten a magasabb fizetések.

A vasútnál, a Volán-társaságoknál, valamint a postánál és a vízügyi területeken a hároméves, 30 százalékos bérmegállapodásnak köszönhetően az idén további, átlagosan 12 százalékos felzárkóztatást várhatnak a munkavállalók. A differenciálások miatt a különböző munkakörökben eltérhet az emelés mértéke, ám az alapbérén mindenki érzi a kedvező változást.

A postával kapcsolatban Mészáros Melinda arról beszélt, a bértorlódás súlyos problémát okoz, kevés a lehetőség a differenciálásra, hiszen a 30 ezer dolgozó közül mintegy 14 ezer munkavállaló keresetét kellene rendezni ahhoz, hogy az aránytalanságok megszűnjenek, ehhez viszont új ösztönzőrendszereket is be kell vezetni. Ezzel a jelenséggel sok munkáltató nehezen tud megbirkózni.

A versenyszektor bértárgyalásaival kapcsolatban Mészáros Melinda jelezte, hogy vegyes a kép, de összességében majdnem minden ágazatban várható 10 százalékos átlagos felzárkóztatás. A munkaerőhiánnyal sújtott élelmiszeriparban, édesiparban például már tavaly is jelentősebb, 10 százalékos emelést kaptak a dolgozók, az idén pedig bizonyos cégeknél akár 20 százalékos keresetbővülést is tapasztalhatnak. A kisebb sütőipari vállalatoknál ugyanakkor ekkora bérfejlesztés nem jellemző, mivel komoly feladatot jelent annak kigazdálkodása, ám átlagosan 5 százalékos rendezésre az itt dolgozók is számíthatnak, elsősorban a piaci verseny miatt.

A 30-40 százalékban állami tulajdonban lévő villamosenergia-szektorban – ahol hagyományosan a nemzetgazdasági átlag felett vannak a bérek – átlagosan 9,5-10 százalékos emelés várható. A Liga elnöke megjegyezte: ebben az ágazatban nem jellemző a bértorlódás, az aránytalanságokat már korábban megszüntette a munkáltató egy többlépcsős bérrendszer kialakításával. Az olajiparban már tavaly megkezdődtek a tárgyalások, ahol a szellemi dolgozókéhoz képest jelentősebben elmarad a fizikai foglalkoztatottak fizetése. A fizikai munkások esetében ezért bizonyos, az ágazatban működő cégeknél a szakszervezetek dolgozónként bruttó 100 ezer forintos rendezésre is javaslatot tettek.

Vegyes képet mutatnak, mondta Mészáros Melinda. A jellemzően állami erdőgazdaságokban, valamint a nemzeti parkoknál tavaly gyakorlatilag elmaradt az emelés, ahol volt, annak mértéke pár százalékot ért csak el. A nemzeti parkoknál a járulékcsökkentést sem kapták meg a dolgozók. A mezőgazdaság egyéb területein sem volt tavaly nagyobb felzárkóztatás, ugyanakkor az ágazatra még mindig jellemző a szürkefoglalkoztatás, elsősorban a zsebbe adott jövedelmezés. A dohányellátás területén várhatóan 8 százalékos emelés történhet, a többi dohányipari területen legkésőbb áprilisra időzíthetők a megállapodások.

Mészáros Melinda arra figyelmeztetett, hogy az ágazatokon belül a különböző vállalkozásoknál eltérőek a bérezési rendszerek, így a statisztikákban rendelkezésre álló átlagjövedelmek a különböző szektorokban bizonyos esetekben jelentősen eltérnek a valós keresetektől. A Liga elnöke hozzátette: a fizetésemelések mellett a béren kívüli juttatások körét is bővíti a cégek jelentős része, ugyanakkor a bértorlódás kezelésére sok helyen további megoldásokat kell találni, ráadásul a cégeknek érdekükben állna a szakképzett, régóta a cégnél dolgozó munkavállalójuk megtartása, az elvándorlás csökkentése.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Változások a növényforgalmazásban

2016. május 19. 08:20
A Xylella fastidiosa baktérium terjedésének megakadályozása érdekében az Európai Unió szigorította az EU-n belüli növényforgalmazás szabályait.

A kormány a tejtermelőkkel van

2016. március 16. 07:55
Lassan egy éve tiltakoznak Franciaországtól Belgiumon keresztül egészen Finnországig az európai uniós gazdálkodók a tartósan alacsony európai tej átvételi árak miatt, érdemi lépéseket követelve a folyamatok megfordítása érdekében.