Lezárult a Tanyafejlesztési program, 253 pályázat nyert

2016. november 03. 08:32
Az idei Tanyafejlesztési programban a benyújtott 478 pályázatból 253 nyert el támogatást, mintegy 730 millió forint értékben.

V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára közölte: települési térségi fejlesztésekre 200 millió forint, tanyagazdaságok fejlesztésére, illetve új tanyagazdaságok indítására 400 millió, a tanyák lakóépületének felújítására, a lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre pedig 125 millió forint volt a keret.

A tanyafejlesztési pályázatot jövőre is kiírják, és az államtitkár bízik abban, hogy a keretösszeg megközelíti majd az 1 milliárd forintot. Az idén a települési térségi fejlesztéseknél a gazdák pályázhattak egyebek mellett tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére. A tanyagazdaságok fejlesztésénél agrártevékenységhez köthető gép- és eszközbeszerzésre, állatállomány, illetve karámrendszer kialakítására, valamint lakó- és gazdasági épület korszerűsítésére lehetett támogatást kérni, 3 millió forint értékben, 75 százalékos intenzitással.

tanya

A programot jövőre is kiírják, remélhetőleg 1 milliárd forintos kerettel – fotó: Shutterstock

A 40 évnél fiatalabb gazdáknál 90 százalékos volt az intenzitás mértéke. A tanyák lakóépületének felújítására kiírt pályázat keretében maximum 4 millió forint támogatást lehetett elnyerni 75 százalékos intenzitással ˜– mondta V. Németh Zsolt.

A program nyertes pályázatainak listája elérhető az FM, illetve a Herman Ottó Intézet honlapján. A nyerteseknek 2017. április 30-ig kell megvalósítaniuk a pályázataikban vállalt fejlesztéseket. Az államtitkár felidézte: a kormány 2011 óta hirdeti meg a programot, azóta közel 1700 pályázat részesült támogatásban, összesen több mint 8,1 milliárd forint értékben. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is 6 alföldi megye és Pest megye délkeleti járásaiból, 724 településről küldhették be pályázataikat az érintettek.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Három új vidékfejlesztési pályázatot jelentetett meg az Agrárminisztérium

2018. október 31. 08:32
A rendelkezésre álló vidékfejlesztési források mentén, összesen mintegy 63 milliárd forint keretösszeggel, három új pályázati felhívást jelentetett meg az Agrárminisztérium. A pályázati lehetőségek az élelmiszer-feldolgozás és a borászat, az ökológiai gazdálkodás, valamint a kiskérődző-tejágazat szerkezetátalakításának támogatását szolgálják.

Lázár: gondolkozzon el, aki csak pályázati pénzre vár

2017. szeptember 28. 08:12
Talpon kell maradnia a magyar mezőgazdaságnak akkor is, amikor már nem lesznek a jelenlegihez hasonló uniós támogatások – jelentette ki a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mérlegelnie kell gazdálkodási jövőjét annak, aki csak pályázati pénzből szeretne megélni.