M1: tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte a NAK

2017. június 29. 07:40
Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve 100 milliárd forint kárt tud okozni, a helyzet megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) június 1-től visszavonásig tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 28-án az M1 televízióban.

Ha a belügyminiszter kihirdeti a tartós vízhiányos időszakot, akkor a gazdáknak az öntözéshez használt víz után nem kell kifizetniük az úgynevezett vízkészlet-járulékot – hangsúlyozta Győrffy Balázs. Az öntözés főként a magas hozzáadott értékkel rendelkező kultúráknál fontos, ilyen például a csemege kukorica, a vetőmagok és a rizstermesztés – tette hozzá.

  

 


Győrffy Balázs példaként említette, hogy Magyarországon egy aszályos évben 6-6,5 millió tonna kukorica terem, amikor azonban az időjárás kedvező, akkor 9 millió tonna is teremhet. 
A Kamara elnöke kiemelte: a vidékfejlesztési programban 50 milliárd forint áll rendelkezésre öntözésre.

További információk a témában itt

http://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/94265-vizhianyos-idoszak-kihirdeteset-kezdemenyezte-a-nemzeti-agrargazdasagi-kamara

 

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Idén sem kaszálnak nagyot a mulasztási bírságokból

2017. július 14. 08:56
Mindössze néhány millió forint folyik be évente mulasztási bírságokból az államkasszába, bár 500 millió forintig terjedő büntetést is kaphatna az a vállalkozás, amely határidőn túl (vagy egyáltalán nem) készíti el az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig minden fillérre rá lenne szorulva, hiszen a díjakból befolyó összeg csak részben biztosítja az elvégzendő feladatok anyagi forrását.

A mezőgépgyártás fejlődése az agrárium növekedésének egyik feltétele

2017. január 26. 07:32
A magyar agrárium napjainkban a nemzetgazdaság húzóágazata, teljesítménye évről évre bővül. Mindez elképzelhetetlen lenne a mezőgépgyártás és a technológiai fejlődés nélkül - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 35. AGROmashEXPO - 7. AgrárgépShow kiállítás szerdai megnyitóján a budapesti Hungexpo Vásárközpontban.