Magas nehézfémtartalmú trágyát tiltott be a NÉBIH

2016. augusztus 26. 07:59
Határérték feletti nehézfémtartalom miatt felfüggesztette a „Marha-Jó szarvasmarha trágya mikroelemekkel” (egyes csomagolásokon: „Bull-Top 4-4-4”) kereskedelmi nevű termék engedélyét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A készítmény egyes gyártási tételeinek krómtartalma meghaladta a határérték ötszörösét.

A NÉBIH laboratóriumában kimutatták, hogy a szervestrágyaként forgalmazott készítmény krómtartalma a vizsgált minták többségénél többszörösen meghaladta a 100 mg/kg (száraz anyag) határértéket. A szakemberek 147 és 558 mg/kg közötti krómértékeket mértek. A vizsgált tételeket 2015. november 1. és 2016. május 25. között gyártották.

A termésnövelő készítmény ilyen magas krómtartalom mellett nem fejti ki maradéktalanul az elvárt hatást a növények fejlődésére és a talaj mikrobiológiai állapotára. Hosszú távú használata pedig a talaj túlzott nehézfém terheléséhez, elszennyeződéséhez vezethet.

A NÉBIH azonnali hatállyal felfüggesztette a termék forgalombahozatali és felhasználási engedélyét. A készítmény csak akkor kerülhet ismét a boltok polcaira, ha a gyártó a felmerült minőségi problémákat kijavítja és ezt akkreditált laborvizsgálatok is megerősítik.

A hatóság intézkedett a kifogásolt tételek gyártóhoz való visszaszállításáról és növényvédelmi bírságot szabott ki a termék hazai forgalmazójával, az AGRO NATURTÁP Kft.-vel szemben. A termék gyártója az olaszországi FOMET SpA (Verona). A NÉBIH az EU tagországokban működő, az élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszer (RASFF) hazai kapcsolattartójaként értesítette az olasz hatóságokat a problémáról.

A növénytermesztők, kertészkedők érdekeinek védelme, valamint a tisztességes kereskedelmi gyakorlat biztosítása érdekében a NÉBIH a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a termésnövelő anyagok minőségének ellenőrzésére.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.

50 milliárd forint az agrár- és vidéki vállalkozásoknak

2016. október 18. 07:55
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) és az Európai Beruházási Alap (EIF) nemrégiben megállapodást kötött, amely lehetővé teszi, hogy 50 milliárd forint (kb. 160 milló euró) hitel kerüljön kihelyezésre több ezer magyar, elsősorban a mezőgazdaságban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozás számára.