Magyarország bivalytenyésztésben működhet együtt Olaszországgal

2016. május 12. 07:48
Campániában tárgyalt V. Németh Zsolt Többek között bivalytenyésztési együttműködésről tárgyalt az ágazatban sikeres olasz partnerekkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára május elején az olaszországi Campania tartományban - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.
 

V. Németh Zsolt, aki a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületének vezetőivel látogatott el Olaszországba, Franco Alfierivel, Campania régió földművelésügyi, vadászati és halászati biztosával, valamint Silvestro Caputoval, Campania Mezőgazdasági Kutatási Konzorciumának képviselőjével találkozott.

A tájékoztatás szerint a magyar delegáció meglátogatott több, Campania régióban őshonos bivalyt tenyésztő telepet.

A megbeszéléseken, ahol áttekintették a lehetséges szakmai-tudományos együttműködés kialakításának területeit kiemelt figyelmet szenteltek a fenntartható bivalytenyésztés, az eltérő hasznosítás és az ehhez kapcsolódó kutatások kérdéskörének. Kifejezték szándékukat, hogy támogassák a szakmai tapasztalat- és információcserét, a piaci és intézményi szereplők közötti kapcsolatfelvételt.

A házibivaly Magyarországon jogszabályi védelem alatt áll. A legnagyobb bivalyállományok a nemzeti park igazgatóságok kezelésében vannak. Egyre több állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozás és magántenyésztő is tart kisebb állományokat. Magyarországon elsősorban területkezelési célból tartják a bivalyokat - tartalmazza a közlemény.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Földindulás a magyar élelmiszerpiacon: de hol itt a botrány?

2017. február 22. 08:03
Semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint azzal a 24 osztrák élelmiszerrel kapcsolatban, amelyeket nemrég egy célellenőrzéssel vizsgáltak meg abból a szempontból, van-e különbség a magyar és az osztrák fogyasztóknak szánt termékek között. A hivatal egyes élelmiszereknél az érzékszervi jellemzőkben és az élvezeti értékben talált különbséget. A Nébih a célellenőrzésen túl 2014-2016-ban összesen 766, Ausztriából származó termékmintát ellenőrzött, amelyek közül 8 nem felelt meg az előírásoknak. Két tejféleségnél és 6 édesipari terméknél találtak olyan összetételi-minőségi hibákat, amelyek miatt bírságolniuk kellett, vagy forgalmi korlátozást kellett elrendelniük. A 24 termékmintás Nébih-vizsgálat nyomán most mindenestre a kormány átfogó élelmiszerpiaci ellenőrzést indított.

Kenyereket és péksüteményeket vizsgált a Hatóság

2016. szeptember 14. 08:25
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzés alá vonta a különböző sütőipari termékeket abból a szempontból, hogy a termékmegnevezésekhez kapcsolodó élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelnek-e. 80-féle sütőipari termék mintavételezésére került sor és 30-féle termék esetében merült fel kifogás.