Magyarországra nem szállítottak a fertőzött juhsajtból

2016. március 22. 07:41
NÉBIH: Magyarországra nem szállítottak a feltehetően fertőzött román juhsajtból, amelyre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki pénteken.

Az Európai Bizottság által kiadott riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és román piacon forgalmazott román juhsajt. Ezt követően a román állategészségügyi hatóság bejelentette, hogy elrendelte 20 tonna Arges megyei Bradet tejtermék visszavonását a román piacról.

 

 

 

A Nébih jelenlegi ismeretei szerint Belgiumba, Németországba, Spanyolországba, Franciaországba és Olaszországba szállítottak a termékekből, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet. A hivatal az eset teljes kivizsgálásának lezárásáig, elővigyázatosságból, a gyártó (SC Bradet SRL) termékeinek fogyasztását nem javasolja. Amennyiben a visszahívásban Magyarország is érintetté válik, a hivatal - többek között online felületein keresztül - haladéktalanul tájékoztatja a magyar vásárlókat.

sajt

Magyarországon egyelőre nem kell tartani a fertőzött sajttól, ugyanakkor az érintett országok köre még bővülhet – fotó: Shutterstock

Pénteken a román média közölte, hogy olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó román vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

A Nébih tájékoztatása szerint az E.coli baktériumtól történő megbetegedés forrása leggyakrabban nyers, vagy nem kellő mértékben hőkezelt, esetleg már a hőkezelést követően utószennyeződött tej, tejtermék és hús, illetve trágyával szennyeződött nyers zöldség, gyümölcs, csíráztatott mag lehet. Jellemzően emberi mulasztás, a higiéniai előírások be nem tartása esetén fordul elő.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Sorozatban buktak meg jelöletlen zöldségekkel

2016. május 19. 08:18
Áprilisban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal több alkalommal is közös ellenőrzést végzett zöldség és gyümölcs forgalmazóknál. Volt, akinél többször is megfordultak az ellenőrök. Az akciók alkalmával 6 400 kg zöldséget és gyümölcsöt kellett megsemmisíteni.

Magyar technológia és vetőmag iránt érdeklődik Azerbajdzsán

2016. május 26. 08:47
Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalos látogatáson fogadta Heydar Asadov azeri partnerminisztert.