Már inkább bejelentik a nyári idénymunkásokat

2018. augusztus 10. 07:47
Lezajlottak a nyári munkaügyi akció- és az első féléves munkavédelmi ellenőrzések is. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar is fókuszban volt. Stagnáló állapotokat tükröz a „végeredmény”.
 

A nyári munkaügyi akcióellenőrzésen a vizsgált 1037 munkáltató 80 százalékánál és az ellenőrzött 3119 munkavállaló 72 százalékánál találtak szabálytalanságot az ellenőrök – ismertette jelentésében a Pénzügyminisztérium munkaügyi főosztálya a tárca honlapján. Június 18. és július 6. között elsősorban a munkavállalók jogviszonyának rendezettségét vizsgálták, illetve azt, hogy megtörtént-e a minimálbér és garantált bérminimum emelése. Áttekintették a munkaidőre, pihenőidőre vonatkozó jogszabályok megtartását is.

A főosztály megállapítása szerint gazdasági válság miatt bevezetett, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó enyhébb szankciók már nem feltétlenül tartják vissza a jogsértésektől a munkáltatókat. Ezért 2018-tól kezdve már első alkalommal is munkaügyi bírságot von maga után még a minimális foglalkoztatási szabály megszegése is, például a bejelentés elmulasztása.

Az akcióellenőrzésnek nem volt kiemelt ágazati területe, ám a vizsgálódás kiterjedt mezőgazdasági területekre (dinnyeföld, almaültetvény, paprikaföld, baromfitelep) és feldolgozóipari létesítményekre (vágóhíd, fafeldolgozó üzem, hűtőház, borászati üzem) is. A munkaviszony létesítésének, illetve az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony bejelentésének elmulasztása miatt kellett a leggyakrabban intézkednie a munkaügyi hatóságnak. A mezőgazdasági ágazatban a tavalyi kiugróan kedvezőtlen tapasztalatok (58 %) mérséklődtek (29 %), ami az ágazatban ellenőrzéssel érintett munkáltatók és a feketefoglalkoztatás arányát illeti, és hasonlóak a 2015. (29 %) és 2016. (32 %) évi akcióellenőrzések adataihoz.

További részletek itt.

 


Munkavédelmi hiányosságok

A munkavédelmi hatóság a 2018. első félévi ellenőrzési tevékenységének eredményeit is ismertette. Főleg olyan ágazatokat – például mezőgazdaság, feldolgozóipar – vizsgáltak, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakoribb és a veszélyeztetések mértéke is súlyosabb. Összesen 7098, ebből pedig 537 mezőgazdasági és 1499 feldolgozóipari munkáltatót ellenőriztek. Ez utóbbi területeken a használt gépek, berendezések gyakran idéztek elő súlyos baleseteket a veszélyes tér lehatárolására szolgáló védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve azok használatának kiiktatása, elmulasztása miatt. Részletek itt http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=640



(nak.hu/ommf.gov.hu)

Kapcsolódó cikkek

A föld különleges védelmet érdemlő nemzeti kincs

2017. július 27. 09:48
A magyar kormány álláspontja szerint a föld olyan véges természeti kincs, amelynek vásárlása hosszútávú elköteleződést feltételez. Olyanoknak kell földhöz jutniuk, akik azon termelni akarnak – jelentette ki Fazekas Sándor Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács legutóbbi ülésén.

A Földművelésügyi Minisztérium azonnali KEHI egyeztetést kezdeményez a hivatal által vizsgált erdészetek ügyében

2016. augusztus 05. 08:25
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali egyeztetést kezdeményez a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vezetésével a Népszabadság online felületén napvilágot látott erdészeteket érintő KEHI jelentés tervezetével kapcsolatosan.