Már teljes a káosz a "klórozott csirkék" miatt

2018. január 15. 10:07
Komoly vitát okoz továbbra is az Amerikai Egyesült Államok (USA) és az Európai Unió (EU) között, hogy az uniós vádak szerint az USA vállalatai klórozott vízzel mosott csirkehúst szállítanak az uniós piacra. Miközben Brüsszel továbbra is tiltja a "klórozott csirkék" behozatalát, az amerikai fél azt állítja, hogy az USA-ban már nem is használják ezt a technológiát. Egyes nyilatkozatok szerint az egyesült államokban már "halálosan unják" a vitát, és megállapodásra törekednének.

Belefáradni látszik az USA abba a vitába, amelyben az Európai Unió azzal vádolja az amerikai vállalatokat, hogy klóros vízzel mosott csirkehúst szállítanak az EU-ba. Az USA egyes hivatalnokai legalábbis az utóbbi időszakban olyan értelmű nyilatkozatokat tettek, hogy az Egyesült Államok szeretné lézárni a hosszú ideje tartó nézeteltérést. Az USA mezőgazdasági minisztériuma ráadásul azt állítja, hogy az amerikai cégek már nem mossák klóros vízzel a csirkehúst.

Az ellentétes vélemények miatt ma nehéz eligazodni abban, milyen veszélyt jelenthetnek a "klórozott csirkék" az uniós fogyasztókra. Az Európai Unió mindenesetre továbbra is határozottan tiltja a klórozott vízzel megtisztított csirkehús behozatalát. Az USA szerint viszont az uniós fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy az Egyesült Állymokból származó csirkeshúst vásároljanak, ha az megfelel azt előírásoknak. Ezért a klórozásra hivatkozva most már nem lehetne nehezíteni az amerikai termékek bejutását az uniós piacra - állítják amerikai források.

Egyes szakértői vélemények szerint a vita lezárását könnyítheti, hogy az Egyesült Államok és az EU élelmiszer-szabványai számos ponton hasonlítanak egymáshoz. Ezért az élelmiszerbiztonsági és állatjóléti nézeteltérések tisztázhatók, ha a vitatott kérdésekben - mint például a csirkeklórozás - dűlőre jutnak a felek. 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 03. 08:28
Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Mindezt tudni kell, ha cukorbeteg kollégánk van

2018. március 26. 07:52
A legfrissebb adatok szerint közel 800 ezer ember él a cukorbetegség valamely típusával Magyarországon. Nagy a valószínűsége, hogy a munkahelyek többségében akad legalább egy érintett munkavállaló, rajta keresztül pedig megannyi kolléga és vezető. A munkáltatóknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy milyen életritmust diktál a diabétesz, nehogy tévesen ítéljenek meg az általánostól eltérő helyzeteket.