Már teljes a káosz a "klórozott csirkék" miatt

2018. január 15. 10:07
Komoly vitát okoz továbbra is az Amerikai Egyesült Államok (USA) és az Európai Unió (EU) között, hogy az uniós vádak szerint az USA vállalatai klórozott vízzel mosott csirkehúst szállítanak az uniós piacra. Miközben Brüsszel továbbra is tiltja a "klórozott csirkék" behozatalát, az amerikai fél azt állítja, hogy az USA-ban már nem is használják ezt a technológiát. Egyes nyilatkozatok szerint az egyesült államokban már "halálosan unják" a vitát, és megállapodásra törekednének.

Belefáradni látszik az USA abba a vitába, amelyben az Európai Unió azzal vádolja az amerikai vállalatokat, hogy klóros vízzel mosott csirkehúst szállítanak az EU-ba. Az USA egyes hivatalnokai legalábbis az utóbbi időszakban olyan értelmű nyilatkozatokat tettek, hogy az Egyesült Államok szeretné lézárni a hosszú ideje tartó nézeteltérést. Az USA mezőgazdasági minisztériuma ráadásul azt állítja, hogy az amerikai cégek már nem mossák klóros vízzel a csirkehúst.

Az ellentétes vélemények miatt ma nehéz eligazodni abban, milyen veszélyt jelenthetnek a "klórozott csirkék" az uniós fogyasztókra. Az Európai Unió mindenesetre továbbra is határozottan tiltja a klórozott vízzel megtisztított csirkehús behozatalát. Az USA szerint viszont az uniós fogyasztóknak joguk van ahhoz, hogy az Egyesült Állymokból származó csirkeshúst vásároljanak, ha az megfelel azt előírásoknak. Ezért a klórozásra hivatkozva most már nem lehetne nehezíteni az amerikai termékek bejutását az uniós piacra - állítják amerikai források.

Egyes szakértői vélemények szerint a vita lezárását könnyítheti, hogy az Egyesült Államok és az EU élelmiszer-szabványai számos ponton hasonlítanak egymáshoz. Ezért az élelmiszerbiztonsági és állatjóléti nézeteltérések tisztázhatók, ha a vitatott kérdésekben - mint például a csirkeklórozás - dűlőre jutnak a felek. 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Az emberi egészséget veszélyeztetik a hamis növényvédő szerek

2017. február 22. 08:00
A hamisított növényvédő szerek forgalmazásából évente mintegy 1,3 milliárd euró a közvetlen bevételkiesés uniós szinten. Magyarországon ezek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak – derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) legfrissebb jelentéséből.

Új helyen lehet megtudni minden információt a magyar erdőkről

2018. június 11. 09:16
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja az érdeklődőket, hogy megváltozott az Interaktív Erdőtérkép elérési útvonala. Az új felület a jövőben https protokollt, illetve számos új funkciót alkalmaz, így még inkább felhasználóbarát módon működik a továbbiakban.