Marhák tízezreit kell leölni: veszélyes kór sokkolja a briteket

2018. február 26. 08:20
Tömegesen kell levágni a szarvasmarhákat az Egyesült Királyságban a tuberkulózis (TBC) fertőzés terjedése miatt. A leölt állatok száma egy év alatt átlépte a 40 ezret is, és folyamatosan növekszik. Kutatók főként a borzokat teszik felelőssé a baktérium terjesztéséért, ezért most jobban feltérképezik az állatok mozgását és vakcinázási programokat dolgoznak ki.

Egy év alatt - 2016 és 2017 vége között - 43 590 TBC-vel fertőzött szarvasmarhát vágtak le az Egyesült Királyságban, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbi adatnál. Az állatokat döntően Angliában, Walesben és Skóciában kellett elpusztítani. 

Angliában az új csordákban mintegy 3900-ra emelkedett a fertőzött állatok száma, ebből pedig több mint 3300 magas kockázatú területen volt. A legnagyobb probléma és fertőzés Walesben volt, ahol az új csordáknál éves szinten 16 százalékkal több állatot kellett levágni az előző évekhez képest.

A kutatók szerint elsősorban a borzok hozhatók összefüggésbe a TBC-fertőzés gyors terjedésével, mivel ezek terjesztik azt a baktériumot, amely a megbetegedéseket okozza. A szakemberek ezért most arra törekednek, hogy jobban feltérképezzék az állatok mozgását és vándorlását. Emellett vakcinázási programot is indítottak, illetve borzcsalogatókat és ketreceket helyeztek ki bizonyos területekre.

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Tetten ért munkavállalók

2018. július 12. 08:07
Pár flakon tisztítószer, néhány csomag A4-es lap, telefon, laptop, építőanyag, üzemanyag… Szinte mindenkinek van munkahelyi lopással kapcsolatos története. A munkáltatók teljesen érthetően egyből meg akarnak válni a lebukott vagy gyanúba keveredett munkavállalótól. Kérdés, hogy a lopás feltételezése elég-e egy jogszerű azonnali hatályú felmondáshoz? Függ a jogszerűség az ellopott tárgyak értékétől? Be kell jelenteni a lopást a hatóságok felé is? - teszi fel, és válaszolja meg a kérdéseket Oláh Zsófia, ügyvéd, a HR Blogon.

Az ehető bevonatokban rejlő lehetőségek

2017. április 05. 08:17
Élelmiszer veszteségek mennyiségének jelentős visszaszorítása, friss élelmiszerek eltarthatóságának, esztétikus megjelenésének megőrzése, tápértékének fokozása láthatatlan íz- és illatmentes egészségre veszélytelen bevonatokkal?