Megalapozott gyanú: olasz maffia van a szlovák mezőgazdaságban

2018. március 05. 08:00
an Kuciak (27) szlovák oknyomozó riportert és kedvesét (27) február közepén lőtték le, miután túl közel merészkedett a tűzhöz, azaz feltárta a szlovák kormány és a dél-olasz maffia összefonódását.

Kuciak legutolsó cikkében Robert Fico miniszterelnököt vádolta azzal, hogy túl szoros kapcsolatokat ápol Antonino Vadalával és családtagjaival, de említi a Cinnante, a Roda és a Catropove családot is. A maffia fő tevékenységi területe Szlovákiában a mezőgazdaság – írta a meggyilkolt újságíró.

Arra a hírre, hogy a maffia a mezőgazdaság támogatásra szánt pénzekhez is hozzájutott,az Európai Bizottság kérdőre vonta a szlovák hatóságokat. A hűtlen kezelés vádját komolyan vesszük – közölte a Bizottság szóvivője, Alexander Winterstein. Az EU költségvetési biztosa, Günther Oettinger pedig így nyilatkozott a „Die Welt”-nek:

„Pár héten belül tisztán látjuk a pénzek áramlási útját, és kiderül, hogy volt-e visszaélés az uniós pénzekkel.”

 

A gyanú megalapozottnak látszik, miután Kuciak ehhez hasonló visszaélésekre derített fényt:

  • A négy olasz család cégek tucatjait és hektárok ezreit birtokolja Szlovákiában. De nemcsak a jogosan járó területalapú támogatásokat igénylik. Egy dokumentált esetben az adott cég a tényleges terület nyolcszorosára kapott támogatást.
  • Másik esetben olyan területekért kaptak kifizetést, melyekért sem bérleti díjat nem fizettek, sem meg nem műveltek.
  • Euró milliókat nyertek olyan pályázatokon, amelyeket nem, vagy csak részben valósítottak meg.
  • A maffia másik célja Szlovákiában az olasz tevékenységeikből nyert pénz tisztára mosása volt. Olyan cégeket működtettek itt, amelyek tisztességes agrárvállalkozásoknak tűntek.

 

A héten két munkatársa mondott le Ficonak, és távozott a kultuszminiszter. Nemcsak a Smere, a magyar-szlovák Híd-Most párt is meggyengült. Pénteken kilépett a Híd frakciójából Igor Janckulík,és további képviselők távozása is várható a kormánykoalícióból. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mennyire ingatja meg a kormányt a maffiaügy.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Már a tengeri sóban, a mézben és a szálló porban is van műanyag

2018. június 27. 08:20
A műanyag-szennyezés hamarosan az egyik legnagyobb egészségügyi fenyegetéssé válik.

Egymilliárd ember éhezik ma a világon

2016. október 17. 07:52
Október 16-án kettős világnapot ünneplünk: a kenyér világnapját, valamint az élelmezési világnapot.