Megalázóan alacsony a léalma felvásárlási ára

2018. augusztus 13. 07:56
13 forintot kínálnak kilójáért, a betakarítás így minden tekintetben gazdaságtalan.

Az augusztus 10-én napvilágot látott 13,0 Ft/kg-os léalma-indulóár váratlanul érte a termelőket és szakmai szervezeteket egyaránt, így megszólalásra késztet bennünket is – írja közleményében a A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács és az Alma Terméktanács (ÉKASZ).A két szervezet nem piaci szereplő, így a piaci árakra közvetlen ráhatásuk nincs, feladatuk azonban a hiteles piaci információk közreadása, valamint az ágazat szereplői érdekeinek összehangolása és védelme.

Tény, hogy az Európai Unióban a 2014. évihez hasonló, magas termést várnak (12,6 millió tonna), és Magyarországon is a sokéves átlagnál mintegy 25%-kal nagyobb, 730 ezer tonna körüli termés ígérkezik. A 13 Ft/kg-os léalma ár ennek ellenére érthetetlenül alacsony, ugyanakkor elfogadhatatlan. Ez az összeg nagyságrendileg a betakarítás, a rakodás és a léüzembe történő beszállítás közvetlen költségeit fedezi

– fogalmaznak.

Minden egyéb művelési költség tiszta veszteségként jelentkezik a termelőnél. Ilyen árak mellett értelemszerűen már önmagában a betakarítás végrehajtása is gazdaságtalan, ígya termelő számára más racionális megoldás nem marad, mint a fákon hagyni a termést.

A „rekordgyenge” almatermés miatt a tavalyi évben a szokásosnál mintegy 30-50%-kal kevesebb almasűrítményt állítottak elő Európában. Nem valószínűsíthető, hogy jelentős mennyiségű sűrítmény halmozódott fel. A hiányhelyzetet kitűnően tükrözte vissza a sűrítmény árának változása, mely 1,6-1,9 €/kg magasságig szökött a szokásos 0,6-1,2 €/kg árintervallumhoz képest.

Nagykálló, 2014. október 11.
Almatermelõ üríti jármûvét a Brix-Trade Kft. sûrítmény készítõ üzemének telephelyén Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedõház (MNKH) Zrt.  A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedõházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelõktõl a gyümölcsöt.
MTI Fotó: Balázs AttilaFotó: MTI/Balázs Attila

Hozzáfűzik: a világ almasűrítmény piacán is meghatározó Kínában idén az elmúlt 10 év legalacsonyabb almatermése várható, mivel a domináns almatermesztő körzetekben nagyon súlyos fagykárokat szenvedtek az ültetvények. Az utóbbi években megszokott 41-43 millió tonna helyett 31,5 millió tonnás termés várható, ami szintén a mérsékeltebb sűrítmény-előállítás irányába hat.

TOSHIBA Exif JPEG
Eltűnt a boltok polcairól kedvenc almánk, a Jonatán
Az édesszájú Európa nem kedveli a magyar kedvenceket, gyerekkorunk ízeire pedig itthon még mindig nagy kereslet lenne.

A 2014-hez évhez viszonyítva fontos különbség az is, hogy a hazai termés meg sem közelíti a 2014-es 920 ezer tonnát. A fentiek alapján valamivel 20 Ft/kg fölé vártuk a léalma árát, bár nem elhanyagolható tény, hogy a termelési költségek fedezéséhez a 25-30 Ft közötti kilónkénti ár lenne indokolt.

A gazdák elégedetlenségét megértjük, és felháborodásukban osztozunk, mert ez az ár már-már a termelő méltóságát megalázóan alacsony. Rövid távon nem látunk más megoldást, mint a betakarítás és beszállítás szüneteltetésével közösen tiltakozni az alacsony árak ellen

– hangoztatják a közleményben.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Megérdemelt szabadság - A felmondási időre járó szabadság és a többlet szabadság visszakövetelése jogértelmezési kérdései

2017. július 25. 09:14
A munka- és pihenőidő szabályai a régi Mt.-hez (1992. évi XXII.tv.) képest a 2012-ben hatályba lépő munka törvénykönyvében (2012. évi I.tv.: Mt.) jelentős változáson mentek át. A változások két eleme okoz a gyakorlatban jelenleg is jogértelmezési gondot: a felmentési idő-re járó szabadság, valamint a "túlvett" szabadsággal való munkavállalói elszámolás kérdései. Előbbire azonban a Kúria pontot tett. Nézzük a vita alapját és a megoldásokat.

Merész lépés a tejválság kellős közepén

2016. június 15. 09:40
A lengyel Polmlek cég egy új savóporító üzemet épített.