Meghalt egy építőmunkás, aki kizuhant egy emelőkosárból

2018. október 19. 09:46
Két munkás zuhant ki egy emelőkosárból egy berettyóújfalui építkezésen, az egyikük életét vesztette, a másik súlyos sérüléseket szenvedett. A Berettyóújfalui Járásbíróság most hozott ítéletet az ügyben, munkavédelmi szabályok megsértése miatt - írja a 24.hu.

Egy fémmegmunkálással foglalkozó cég fűtési rendszer kiépítésére kötött szerződést egy másik vállalkozással. A kivitelező cég három dolgozója egy emelőkosárban dolgozott 10 méter magasan a fűtés szerelésén - írja a lap.

Az első rendű vádlott, N. R., aki a Zrt. alkalmazottja, közben tehermozgást végzett a daruval. A szerkezetet úgy indította el, hogy nem nézte meg, van-e másik emelőkosaras gép a közelben. A veszélyre N. R.-t a harmadrendű vádlott, K. L. sem figyelmeztette. Az emelő kosaras lift ugyanolyan magasan volt mint a darugém. A liftben 3 munkás dolgozott. Miután N. R. elindította a darut, a munkatársai üvöltve figyelmeztették a vészhelyzetre. A férfi ekkor hirtelen megállította a darut, de a rajta lévő súly kilengett és felborította az emelőállványt. Két férfi kizuhant a kosárból, a harmadiknak viszont sikerült megkapaszkodnia.

A nyomozás megállapította, hogy a munkálatok megkezdése előtt több egyeztetés, és a dolgozók összehangolása is elmaradt. A bíróság szerint a vádlottak ezzel megszegték a Munkavédelemről szóló törvény több részét. Kötelesek lettek volna úgy dolgozni, hogy megóvják maguk és társaik épségét is.

Az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, a másodrendűt 1 év 4 hónap fogházbüntetésre, 2 év próbaidőre felfüggesztve, a harmadrendű vádlottat pedig 10 hónap fogházbüntetésre ítélték, 1 év próbaidőre felfüggesztve.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

KAP-forrás: a bizottság mérsékelne, Magyarország megőrizne

2018. január 12. 08:59
Az Európai Bizottság költségvetési biztosa szerint elképzelhető, hogy a következő uniós büdzsében kevesebb pénz juthat a közös agrárpolitikára. Ezzel szemben a kormány bízik abban, hogy a Magyarországnak jutó KAP-források nem csökkenek azután, hogy kész magasabb összeget befizetni a közös kasszába.
 

Sikerrel zárult az OMÉK - minden eddiginél több fiatal látogatott el a vásárra

2017. szeptember 27. 08:03
Az idei rendezvény 988 kiállítójával rekordot döntött, hiszen soha ennyien még nem jöttek el és nem mutatták meg a magyar föld legjavát, a Kárpát-medence kincseit – mondta Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) záróünnepségén. A 2017-ben szakmai nappal kibővített OMÉK szeptember 24-én, vasárnap zárta kapuit.