Megoldották a spagettitészta évtizedes rejtélyét

2018. augusztus 15. 08:42
Próbáltad már valaha a spagetti kihívást? Jó eséllyel nem. Ez egy kevésbé ismert játék a fizikusok körében, amelynek lényege, hogy a játékosok megfogják a spagetti két végét, és addig hajlítják, amíg ketté nem törik.

Elég egyszerűnek hangzik, de mostanáig senkinek sem sikerült abszolválnia a feladatot, a tészta ugyanis legalább három vagy több részre szakad.

A jelenség annyira rejtélyes, hogy Richard Feynman elismert fizikus éveket töltött el spagettitöréssel, hogy elméleti magyarázatot találjon rá, mindhiába. Végül 2005-ban francia tudósok alkottak meg egy életképes teóriát, amiért egy évvel később Ignobel-díjat is kaptak. Az elismerésben a nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülhetnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett. Az alapszabály szerint olyan kutatással lehet elnyerni, amelyet nem lehet vagy nem érdemes megismételni.

Pasta and meatballs with tomato sauce
Ahogy valójában főzni kellene a spagettit
A legtöbb ember szereti a spagettit. Nem csak az íze miatt, hanem azért is, mert az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartozik.

A problémát tehát megoldották, a spagetti nem törhető ketté. Vagy mégis?

Ronald Heisser és Vishal Patil, Massachusettsi Műszaki Egyetem matematika hallgatói biztosak voltak benne, hogy van rá mód, és egy általuk épített speciális eszköz segítségével 2015-ben egy dicsőséges éjjelen sikerült véghez vinniük azt, amit korábban még soha senkinek: megoldották a spagetti kihívást, írja az MNN.

A módszerükről most először számolt be a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos lap.

A lényeg leegyszerűsítve az, hogy törés közben meg kell csavarni a tésztát.

uncooked spaghetti in boiling waterThinkstock

Elvégeztek néhány manuális tesztet, különböző dolgokat is kipróbálták, aztán kitalálták, hogy ha erősen megcsavarják a spagettit és a végeit egymáshoz érintik, akkor az ketté tud törni. Ehhez viszont tényleg hatalmas csavaróerő kellett, Ronald pedig tovább akarta folytatni a nyomozást

– mesélte Jörn Dunkel, a tanulmány társszerzője.

A fiatalember ezután alkotta meg a törőeszközt, amely lehetővé tette számukra, hogy bizonyítsák állításukat. A gép képes volt matematikai pontossággal szabályozni a spagettitészta hajlítását és csavarását, a műveletet pedig nagy felbontású kamerával rögzítették, amellyel képesek voltak a részleteket lassítva kielemezni.

A hallgatók rájöttek, hogy ha a spagettit sikerül 360 fokban meghajlítani és egymáshoz érinteni a két végét, akkor az két darabra törik.

Az emberiség tehát egy újabb megoldatlan rejtélyt tudhat a háta mögött, az viszont egyelőre kérdéses, hogy mi hasznát vesszük az egésznek. Mindenesetre a fizikusok biztosan tapsolnak most örömükben, és te is tudsz okossággal szolgálni a többieknek a következő kerti partin.

Kapcsolódó cikkek

Ez történik a hazai munkaerő-piacon - Munkaerőhiány, vita a GYED EXTRA körül

2016. augusztus 22. 08:02
A Nemzetgazdasági Miniszter több alkalommal hangot adott azon véleményének, hogy a gazdasági fejlődés egyik féke éppen a munkaerőhiány lehet, melynek következtében bevándorlókra bizonyos területeken szükség lehet.

A fejlődés és a fenntarthatóság kulcsa a tudás

2017. október 31. 08:38
Csak a tudásalapú fejlődés és a határokon átnyúló együttműködés oldhatja fel azt az ellentmondást, ami a mezőgazdaság növekvő kibocsátásának igénye és a környezeti fenntarthatóság között feszül – hangoztatta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár egy szakmai fórumon.