Melyik dolgozó foglalkoztatható ünnepnapon és mennyiért?

2017. november 07. 07:50
A munkaszüneti napon is működő munkáltatónál foglalkoztatható-e ünnepnapon az, aki egyébként hétfőtől péntekig dolgozik és munkaköre titkárnő? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy munkáltató tevékenysége folytán munkaszüneti napon is működik, illetve tevékenysége egy adott ünnephez közvetlenül kapcsolódik. Az olyan munkavállalója, aki egyébként hétfőtől péntekig dolgozik, munkaköre titkárnő, dolgoztatható-e az adott ünnepnapon, és ha igen, akkor hogyan kell elszámolni? Úgy olvasom, hogy rendkívüli munkavégzés csak olyan munkavállalónak rendelhető el, aki e napon egyébként is munkavégzésre kötelezhető. Jelen esetben olyan munkavállalóról van szó, akinek a foglalkoztatása a munkaköre alapján nem megengedett a munkaszüneti napokon, de a jelen kérdésben felmerült ünnep a munkáltatónak a tevékenységéhez közvetlenül kapcsolódik."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdező helyesen utalt arra, hogy a munkavállaló számára vasárnapra, illetve munkaszüneti napra rendes munkaidőben történő munkavégzés általában nem rendelhető el, ily módon a munkavállaló nem osztható be csak kivételesen, a törvény által meghatározott esetekben.

Munkaszüneti napra rendes munkaidőben történő munkavégzés az alábbi esetekben rendelhető el:

 a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál,

 a rendeltetése folytán e napon is működő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében,

– az idényjellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében,

– a megszakítás nélküli tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló esetében,

 a társadalmi közszükségletet kielégítő vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon is szükséges munkavégzés keretében foglalkoztatott munkavállaló esetében,

 külföldön történő munkavégzés során foglalkoztatott munkavállaló esetében.

Azaz, amennyiben a munkáltató rendeltetése folytán munkaszüneti napon is működik, rendes munkaidőben e napon is foglalkoztatható a dolgozó, még ha a munkaköre alapján erre nem is lenne lehetőség.

Mivel munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésről van szó, a munkáltató döntése alapján 100 százalék bérpótlék jár vagy 50 százalék bérpótlékot kell fizetni és egy másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosítani [az Mt. 143. § (4) és (5) bekezdése alapján]. Emellett a dolgozót a munkaszüneti napon történő munkavégzésre figyelemmel további 100 százalék bérpótlék illeti meg.

Azaz összesen

1) alapbér + 100 százalék bérpótlék + 100 százalék bérpótlék vagy

2) alapbér + 50 százalék bérpótlék + 1 másik heti pihenőnap (heti pihenőidő) + 100 százalék bérpótlék

jár a munkavállaló részére.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Krónikus munkaerőhiány: kiterjesztenék a járulékkedvezményt

2016. szeptember 14. 08:24
Az élelmiszeriparra is ki kellene terjeszteni a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett foglakoztatói járulékkedvezményt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint. Az országos munkaerőhiány egyik megoldása lehet, ha a vállalkozások munkabért terhelő járulékfizetési kötelezettsége csökken.

Túl sok cianid a barackmagban - Riasztást adtak ki

2018. március 21. 07:47
A megengedettnél magasabb cianidtartalom miatt riasztást adott ki a holland hatóság egy keserű sárgabarackmag étrendkiegészítőre. A termékből 12 uniós tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak.