Melyik országban mennyit ér a minimálbér?

2022. február 11. 08:45
Az Eurostat statisztikusai 2022 januárjában összehasonlították az Európai Unió egyes tagállamainak minimálbéreit, illetve ugyanezen országok vásárlóerő-paritáson mért minimálbérét, vagyis azt, hogy mennyit ér az adott országban a minimálbérként kapott összeg.
Melyik országban mennyit ér a minimálbér?

A 27 tagú Európai Unióban 21 ország rendelkezik minimálbérrel, a hat kivétel Dánia, Olaszország, Ciprus, Svédország, Finnország és Ausztria. Az elemzésben szereplő 21 tagállam csoportjában a legmagasabb minimálbér majdnem hétszerese a legalacsonyabbnak. Az árszínvonalbeli különbségek figyelembevételével azonban a különbségek lényegesen kisebbek lettek.

Az ezt kimutató mérőszám, a vásárlóerő-egység (PPS), azt vizsgálja, hogy a megélhetés költségeihez képest mennyit ér a minimálbér, illetve mennyire lehet megélni ebből az összegből az adott országban. A kutatás arra a megállapításra jutott, hogy az alacsonyabb árszínvonalú tagállamokban a minimálbérek értéke magasabb, mint a magasabb árszínvonalú tagállamokban.

Az árkülönbségek kiszűrésével végzett elemzés azonban azt mutatja, hogy a minimálbérek a bulgáriai 604 PPS-től a luxemburgi 1 707 PPS-ig terjedtek, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb minimálbér vásárlóértéke csak háromszorosa a legalacsonyabbnak.

Tekintsük át, hogy a szomszédos országokkal összehasonlítva mindez mit jelent.

Ha csak a minimálbér értékeket nézzük, Lengyelországban a legmagasabb a minimálbér (655 euró) szinte azonos értékkel a Cseh Köztársasággal (652 euró). Tőlük kissé lemaradva Szlovákia (646 euró) következik, végül Magyarország (542 euró) és Románia (515 euró).

Táblázat 2022 a.jpg [md-600]

Ugyanakkor, ha azt vizsgáljuk, az adott országban a megélhetés mennyire könnyű a minimálbérből, akkor a sorrend lényegesen megváltozik. Lengyelország (1133 PPS) továbbra is az élen áll, őt azonban Románia (949 PPS) követi, majd Magyarország (859 PPS). Ebben a rangsorban a Cseh Köztársaság (796 PPS) és Szlovákia (719 PPS) áll a lista végén.

Táblázat 2022.jpg [md-600]

Mi következik mindebből? Egyrészt, hogy a magyar minimálbér vásárlóerő-paritáson mérve teljesen belesimul a régiós országok közé. Másrészt, hogy hiába kisebb a tagállamok által meghatározott minimálbér euróban számolt (nominális) értéke (Magyarország és Románia esetében), vásárlóerejét tekintve többet ér, mint a Cseh Köztársaság vagy Szlovákia minimálbéren foglalkoztatott munkavállalói által felhasználható összeg.

Az is figyelemre méltó tény, hogy bár az országok között a különbségek csökkennek, ha a vásárlőerő-paritást mérjük, a V4 államokban és Romániában ez nem így van; az adott országok között a legkisebb minimálbér a legnagyobbnak 78 százaléka, a legkisebb vásárlőerő a legnagyobbnak csak 63 százaléka. Mindebből az látszik, hogy noha az európai bérek vásárlóereje között a különbség kisebb, mint gondolnánk, de mindez nem tünteti el az országok különböző fejlettségi szintjei közötti különbséget.    

 

Forrás: https://ec.europa.eu/eurostat/en/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220128-2

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Rejtély, miért költött csak filléreket az Orbán-kormány a munkanélküliekre

2020. augusztus 26. 08:21
Akár azt is kijelenthetjük, hogy évtizedes mélypontot jelent az az összeg, amit a hetedik hónapban ellátásokra költött az Orbán-kormány. A 781 millió forint töredéke még annak a költségvetési forrásnak is, amit békeidőben, kevés munkanélküli és nyilvántartott álláskereső mellett erre a célra fordított.

Adómentes vírusteszt, egységes összeghatár - cafeteria 2021-ben

2020. október 28. 08:11
Érdemes lehet a munkáltatóknak a dolgozók SZÉP-kártyáit még decemberben feltölteni - figyelmeztet Fata László juttatási szakértő. Januártól ugyanis visszaállhat a vírushelyzet előtti keretösszeg és vélhetően az adózás is. A mostani törvényjavaslat újdonsága: egységes szintre hozná a cégek és a költségvetési szervek kedvezményes keretét, a vírusteszt adómentessége bővülhet.