Menthető-e még az elfagyott kukorica vagy újra kell vetni?

2016. május 06. 09:19
A kukorica több térségben is fagykárt szenvedett az elmúlt napokban. A károk összegzése jelenleg is tart, de az bizonyos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók.

"A késői fagy okozta sérülésből többségében képesek lesznek regenerálódni a növények, azokon a területeken lehet nagyobb gond, ahol rossz minőségi vetőmag került a földbe, vagy technológiai hibák fordultak elő a vetés során" – mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) elnöke.

 

 
 
 

Az elmúlt napokban főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékből érkeztek aggasztó hírek arról, hogy a szőlőültetvényekben és gyümölcsösökben nagy károkat okozott a későn érkezett hideg időjárás. A fagy nemcsak itt, hanem a kukoricaföldön is otthagyta nyomát. "Több kukoricatermő területről kaptunk olyan visszajelzést, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak" – mondta Takács Géza.

 

fagykár

A korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak – fotó: VTSZ

Az elnök szerint amennyiben megbízható, jó minőségű nagy stressztűrő-képességű vetőmag került a földbe és a vetési technológia is megfelelő volt, úgy a fagy feltételezhetően nem érintette a tenyészőcsúcsot, azaz a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, amely nagy többletköltséggel jár a gazdák számára.

A VSZT álláspontja szerint a klímaváltozás miatt a jövőben egyre gyakoribbá válnak majd az elmúlt hetekhez hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények hazánkban, s ezért a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük a vetőmag kiválasztására és a vetéssel kapcsolatos igényes szakmai munkára is.

forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Kirúghatnak próbaidő alatt, mert kismama vagyok?

2018. március 20. 12:59
Az lenne a kérdésem, hogy Gyes-en vagyok,leszámoltam az előző munkahelyemről és új munkahelyen kezdtem el dolgozni. A próbaidőm öt hónap. Most derült ki (egy hónap ledolgozott próbaidő után), hogy ismét kismama vagyok. Elmehetek táppénzre úgy, hogy nem kell félnem attól, hogy kirúgnak?

Magyarország és Románia összehangolja agrárdiplomáciai erőfeszítéseit

2016. szeptember 05. 08:04
Magyarország és Románia összehangolja agrárdiplomáciai erőfeszítéseit az uniós agrárpolitika (KAP) tervezésében és alakításában - állapodott meg Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Achim Irimescu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szombaton a romániai Szilágyperecsenben.