Mert fejlődni muszáj…

2017. november 29. 08:39
A II. Kukorica és Búza Konferenciasorozatra kerül sor 2017 és 2018 fordulóján. Az esemény célja a tudásnövelés, és hogy minél több fiatal is bekapcsolódjon a gabonatermesztésbe.
 

A KSH szerint 2000–2010 között a 34 éves és az alatti gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal, a 35–54 év közöttieké 5,3 százalékponttal csökkent. Ráadásul a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti. Az elmúlt 10 év alatt tehát nem javult, hanem romlott a helyzet a generációváltás terén. Ám jó volt látni tavaly a Magro.hu által rendezett Kukorica és Búza Konferenciasorozaton a sok fiatal arcot – gazdálkodók sok esetben a fiaikkal érkeztek és hallgatták meg az előadásokat a gabonatermesztés újdonságairól.

Ők azok, akik felismerték, hogy a sikeres gazdálkodáshoz folyamatosan tanulni kell, lépést kell tartani a technológiai újdonságokkal és alkalmazni azokat. Ráadásul, ezeket a hasznos tudnivalókat meg is szeretnék osztani a következő generáció képviselőivel. Mert fejlődni muszáj. Senki nem elégedhet meg azzal, hogy a kukorica sokéves hazai termésátlaga hektáronként 6,2 tonna, míg 12 tonna Új-Zélandon, 11 tonna az USA-ban, 11 tonna Chilében vagy 9 tonna Törökországban. Vagy a búzánál: itthon az ötéves hektáronkénti termésátlag 4,5 tonna körül alakul, ami alig magasabb, mint az 1970-es években, miközben az akkor szintén erről a szintről induló Franciaország már 7-8 tonnánál tart. Igen, lehet, hogy a miénk sokkal jobb minőségű, csak éppen a piac ezt nem fizeti meg.

Közös érdek, hogy változás legyen. Ezzel a céllal a rendezi meg a Magro.hu mezőgazdasági piactér II. Kukorica és Búza Konferenciasorozatát (2017. december 14. – Kaposvár; 2018. január 18. – Debrecen), amelyen bemutatják a kukorica- és búzatermesztés teljes ciklusát, a legújabb fejlesztéseket és technológiákat a tápanyag-utánpótlás és fajtaválaszték tekintetében éppúgy, mint a növényvédelemben. A cél az, hogy a tudás növekedjen, és hogy minél több fiatal is bekapcsolódjon a gabonatermesztésbe.

További információ: https://www.magro.hu/konferencia

www.nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Segítenék a magyar tejágazat helyzetének javítását az OKSZ tagvállalkozásai

2016. április 12. 07:15
Áfát csökkentene a szervezet Elkötelezettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) tagvállalkozásai a magyar tejtermelők súlyos piaci helyzetének javítása iránt; lehetőség szerint már júliustól csökkenteni kell a stratégiai fontosságú tejtermékek általános forgalmi adókulcsát (áfa) a jelenlegi 18-ról 5 százalékra - közölte a szervezet hétfőn.
 

Munkanélküli ellátás gyes után

2018. augusztus 13. 07:51
Egyéni vállalkozó alkalmazta a feleségét, aki ebből a foglalkoztatásból ment gyesre. A gyermek betöltötte a harmadik évét, újra kezdődne a foglalkoztatása. ám szeretné a munkaviszonyát úgy megszüntetni, hogy a feleség munkanélküli ellátást vehessen igénybe. Van erre lehetőség? Van-e érdemi jelentősége annak, hogy ki mond fel? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.