Mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomaták éves beszámolóját tartották a Földművelésügyi Minisztériumban

2017. augusztus 02. 07:45
A kiváló minőségű magyar élelmiszerek előállítása annál jövedelmezőbb, minél szélesebb körben juthatnak hozzá mind a hazai fogyasztók, mind pedig a külföldi árupiacok. Ugyanakkor a helyi termelőknek érdemes figyelemmel lenni a termékek előállítása mellett az áruvédjegyek, földrajzi oltalommal védett árujelzők és egyéb promóciós eszközök megválasztásával járó előnyökre is – emelte ki Tóth Katalin, a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az agrár- és környezetügyi attasék hagyományos éves beszámolója alkalmából megtartott szakmai rendezvényen.
 

Ezen a téren a jó külföldi gyakorlatok megismerése, a termékfejlesztés és az innovatív megoldások olyan további előnyökhöz juttathatják a magyar élelmiszereket, amely által az eleve nyújtott komparatív előnyök, pl. GM-mentes státusz, biotermékek, egészséges és az élelmiszerbiztonság tekintetében megbízható alapanyagok felhasználása biztos bevételt, hosszú távú üzleti sikereket biztosít a magyar agrárgazdaság számára – hangsúlyozta a szaktárca helyettes államtitkára.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

E missziónk megvalósítása elképzelhetetlen lenne a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szakmai irányítása alatt álló szakdiplomata hálózat munkája nélkül – közölte az FM helyettes államtitkára, aki szólt arról is, hogy az attasék szerepe rendkívül fontos a külkapcsolati és külgazdasági kapcsolatok ápolásában és fejlesztésében, sőt, a magyar élelmiszergazdaság versenyképességének és nemzetközi elismertségének megőrzésében is.

Tóth Katalin kifejtette: az éves beszámolókban kielemezhetőek azok az igények, amelyek a már meglévő kapcsolatok további dinamizálását szolgálják, illetve ráirányítható a figyelem azokra a kihívásokra is, amelyeket az Európai Unióban, valamint a világban jelenleg zajló folyamatok az egyes országok mezőgazdasági ágazatai számára jelentenek.

A helyettes államtitkár örömmel szólt azokról a kiváló szakemberekről, akik a szakdiplomata hálózatban tevékenykednek. Neki köszönhetően Róma, Berlin, Moszkva, Peking, Madrid, Nyugat-Balkán, Bukarest és Párizs mellett már Washingtonból is első kézből érhetők el azok az információk és tapasztalatok, amelyek hozzájárulnak a szakpolitikai kérdések eredményes megválaszolásához.

Tóth Katalin Kínával kapcsolatban elmondta, hogy az ázsiai ország hatalmas piacán a magyar termékekkel a kínai besorolás szerinti kisebb tartományi városokra érdemes koncentrálni, üzleti kapcsolataink erősítése velük jól megtérül. Kínában a magyar prémium termékekkel, marketinggel és promóciókkal, a cégek tényleges jelenlétével jól érzékelhető eredmények érhetőek el. Ennek köszönhetően a közép-európai országok közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába, ami a hatóságaink közötti jó együttműködésnek köszönhető. Jelenleg magyar sertés-, liba-, kacsa-, marha- és nyúlhús, valamint az élő ló és tavaly novemberben a búza export is megkezdődött, hamarosan a tej akkreditáció is megtörténik.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A magyar termékeket főként a jó minőséggel társító orosz piac esetében megerősítést nyert, hogy az embargó számos termékcsoportra nem vonatkozik, így lehetőségeink változatlanok. Oroszország importkiváltási programjának köszönhetően a befektetések és a technológiatranszfer területén jövőre további lehetőségek nyílnak a tőkével rendelkező magyar ágazati szereplők előtt is – tette hozzá az agrártárca helyettes államtitkára.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a magyar mezőgazdasági termékek eredményes külpiaci szerepléséhez összehangolt, a marketingeszközök széles eszköztárát felvonultató folyamatos, aktív jelenlét szükséges, amelyet munkájuk során a szakdiplomaták is szem előtt tartanak.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Mi tartozik bele a felmondási időbe?

2017. augusztus 21. 07:21
A felmondási időbe beletartozik a táppénz is?

A rengeteg támogatással sem javult az agrárium termelékenysége

2017. február 13. 08:15
A magyar gazdaság versenyképességének javítása elképzelhetetlen az agrárium nélkül – jelentette ki Lázár János szombaton Hódmezővásárhelyen.