Mikor kötelesek adni műszakpótlékot 12 órás műszakba?

2017. augusztus 21. 07:27
A munkahelyen folyamatos 12 órás műszak van éjszakai és nappali, a jelenlétit 6-18 vagy 18-6 kell írni, viszont a problémám hogy 11 órát számolnak el. Ez törvényszerű? A másik kérdésem az éjszakai pótlék, amire az a válasza a munkáltatónak hogy nem köteles adni. Ténylegesen így van ez?

Ennek az oka az lehet, hogy a munkáltató a munkaközi szünetet nem tekinti munkaidőnek. Amennyiben nem készenléti jellegű munkakörben dolgozik, abban az esetben a munkaközi szünet nem is része a munkaidőnek. A 22-06 óra közötti időtartamra azonban 15%-os éjszakai pótlékot kell fizetnie. Azt a munkavállalót pedig, aki esetében a beosztás szerinti napi munkaidő kezdő időpontja havonta a munkanapok legalább 1/3-a esetében eltér, és a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább 4 óra eltérés van, a 18:00 és 06:00 közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30% pótlék illeti meg. Elképzelhető, hogy műszakpótlékra is jogosult. Arra ugyanakkor ügyelnie kell, hogy éjszakai és műszakpótlék ugyanazon időtartamra nem jár együttesen. Javasolom, hogy lépjen kapcsolatba a szakszervezettel.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Őrölt házi tücsökből készült kenyérrel álltak elő a finnek

2018. június 25. 10:29
Helsinki a tavalyi év második felében jóváhagyta a rovarok élelmiszer-összetevőként való felhasználását.

Adatvédelemi változások

2018. április 16. 14:37
A 2018. május 25. napján hatályba lép az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR). A rendelet számos területen változtat az adatvédelem hatályos szabályrendszerén, így a szakszervezeteknek is át kell tekinteniük, hogyan kezeljék az adatokat a jövőben.
A rendelet kizárólag a természetes személyek otthoni tevékenységére nem vonatkozik, így lényegében minden gazdasági és nonprofit vállalkozás (egyesület, alapítvány stb.) találkozni fog a szabályokkal. Nézzük, mely területeken hoz változásokat a GDPR.