Milyen növényvédő szert lehet drónról permetezni? Erre nagyon figyelj!

2023. január 27. 17:59
Fontos információk a drónról alkalmazható növényvédő szerekről és engedélyezési eljárásukról.
 
A 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről jogszabály rögzíti, hogy pilóta nélküli légijárművel (drónnal) kizárólag a pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású termék (készítmény) juttatható ki – írja összefoglalójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
 
Milyen növényvédő szert lehet drónról permetezni? Erre nagyon figyelj!
A földi vagy a „klasszikus" légi (repülőgéppel és helikopterrel történő) kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények alapvetően nem alkalmazhatók ilyen célból. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra – emeli ki a hivatal.
 
A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani.
 
A kérelem benyújtásával kapcsolatos információk, szükséges dokumentumok listája itt olvasható, kérdésekkel pedig a Nébih szakembereit lehet keresni.
 
Jelenleg nincs a Nébih-nél elbírálásra váró kérelem, azonban a hatóság felkészült rá, hogy minden kérvényt támogató jelleggel, a lehető leggyorsabban elbíráljon – írja a hivatal.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Papp Zsolt : Újabb külterületi útberuházás indul

2023. augusztus 31. 14:21
Az Agrárminisztérium politikájának egyik legfontosabb eleme a vidéki térségek felzárkóztatása, amelyhez az önkormányzatok munkája is elengedhetetlen.
 

Drasztikus zöld lépés az EU-tól! Ezt mindenkinek be kell tartania

2023. február 08. 13:34
Az új szabály az EU minden tagállamát, így Magyarországot is érinti.
 
Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amely értelmében 2025-től az összes csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie – írja a fruitveb.hu.
 
A felhasznált csomagolóanyagokat A-tól E-ig tartó skálán osztályozza majd az EU, és az E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – teszik hozzá.