Milyen szabályok vonatkoznak arra, ha nyugdíjasként felmondok?

2018. május 07. 13:22
Én, mint nyugdíjas vagyok foglalkoztatva. Milyen jogaim vannak felmondás esetén? Azonnali felmondást meg kell-e indokolnom? Ha nem azonnali felmondással jövök el, mennyi a felmondási idő? Ki kell-e mindet töltenem, mennyivel előtte kell bejelentenem, kell-e különösebb indok?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) rendezi a felmondás szabályait. 
A 67. § (1) bekezdés szerint a munkavállaló a határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni. A 69. § (1) bekezdése szerint a felmondási idő harminc nap (de a felek megállapodhatnak ennél hosszabb, max. 6 hónapig tartó felmondási időben is). A 78. § szabályozza az azonnali hatályú felmondás lehetőségét. Az (1) bekezdés szerint a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a munkáltató a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Adománykonvoj az éhezőkért

2017. október 17. 09:44
Egyetértünk az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezeteivel (FAO, IFAD, WFP) abban, hogy a fejlődő országok vidéki területein élő embereknek helyben kell lehetőségeket biztosítani, arra hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására – hangsúlyozta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn, az Élelmezési világnap alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Budapesten.
 

Az online számlarendszerre érdemes időben felkészülni!

2018. április 16. 10:26
2018. július 1-től a NAV online számlarendszerén keresztül kell adatot szolgáltatni azokról a számlákról, amelyekben a belföldi adóalanyra áthárított általános forgalmi adó (áfa) összege eléri, vagy meghaladja a százezer forintot.