Milyen szabályok vonatkoznak arra, ha nyugdíjasként felmondok?

2018. május 07. 13:22
Én, mint nyugdíjas vagyok foglalkoztatva. Milyen jogaim vannak felmondás esetén? Azonnali felmondást meg kell-e indokolnom? Ha nem azonnali felmondással jövök el, mennyi a felmondási idő? Ki kell-e mindet töltenem, mennyivel előtte kell bejelentenem, kell-e különösebb indok?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) rendezi a felmondás szabályait. 
A 67. § (1) bekezdés szerint a munkavállaló a határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni. A 69. § (1) bekezdése szerint a felmondási idő harminc nap (de a felek megállapodhatnak ennél hosszabb, max. 6 hónapig tartó felmondási időben is). A 78. § szabályozza az azonnali hatályú felmondás lehetőségét. Az (1) bekezdés szerint a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a munkáltató a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH a jövedéki szolgáltatók szövetségével

2017. március 16. 10:44
Az élelmiszerhamisítás és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetsége (VJASZSZ) - hangzott el a szervezetek keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Nem hagyjuk, hogy a magyar gazdák nyakába varrják a migrációs válságot

2017. július 14. 09:07
Álláspontunk szerint a magyar gazdáktól, akik már elviselték a dioxinos sertéshúsbotránytól kezdve az orosz embargón át a sertés- és tejpiaci válságot is, nem várható el, hogy nyakukba vegyék a migrációs válság megoldását is - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Magyar Hírlapnak.