Milyen szabályok vonatkoznak arra, ha nyugdíjasként felmondok?

2018. május 07. 13:22
Én, mint nyugdíjas vagyok foglalkoztatva. Milyen jogaim vannak felmondás esetén? Azonnali felmondást meg kell-e indokolnom? Ha nem azonnali felmondással jövök el, mennyi a felmondási idő? Ki kell-e mindet töltenem, mennyivel előtte kell bejelentenem, kell-e különösebb indok?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) rendezi a felmondás szabályait. 
A 67. § (1) bekezdés szerint a munkavállaló a határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni. A 69. § (1) bekezdése szerint a felmondási idő harminc nap (de a felek megállapodhatnak ennél hosszabb, max. 6 hónapig tartó felmondási időben is). A 78. § szabályozza az azonnali hatályú felmondás lehetőségét. Az (1) bekezdés szerint a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a munkáltató a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Az EU-ban 25 százalékos lehet a legfelső áfakulcs

2018. október 04. 08:40
Az Európai Parlamentben a képviselők szerdán támogatták az áfaszabályok Európai Bizottság által javasolt reformjának jó részét, néhány módosítással – köztük a legfelső áfakulcs meghatározásával.

Csökken a munkaadók által fizetett járulék jövőre

2018. június 13. 07:47
Csökken a munkaadók által fizetett járulék: 17,5 százalék lesz jövőre jelentette be a pénzügyminiszter. Hozzátette, a működőtőke-beáramlás erősödhet az élelmiszeripar területén is.