Milyen szabályok vonatkoznak arra, ha nyugdíjasként felmondok?

2018. május 07. 13:22
Én, mint nyugdíjas vagyok foglalkoztatva. Milyen jogaim vannak felmondás esetén? Azonnali felmondást meg kell-e indokolnom? Ha nem azonnali felmondással jövök el, mennyi a felmondási idő? Ki kell-e mindet töltenem, mennyivel előtte kell bejelentenem, kell-e különösebb indok?

A Munka Törvénykönyve (2012. évi I. törvény) rendezi a felmondás szabályait. 
A 67. § (1) bekezdés szerint a munkavállaló a határozatlan idejű munkaviszonyának felmondását nem köteles indokolni. A 69. § (1) bekezdése szerint a felmondási idő harminc nap (de a felek megállapodhatnak ennél hosszabb, max. 6 hónapig tartó felmondási időben is). A 78. § szabályozza az azonnali hatályú felmondás lehetőségét. Az (1) bekezdés szerint a munkavállaló a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetheti, ha a munkáltató a) a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy b) egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

A berlini szakvásáron idén Magyarország az aranyérmes!

2017. január 19. 07:50
Elismerés illeti a magyar gazdákat, hiszen 2016 a rekordok éve volt, a mezőgazdaság jól teljesített. Az agrárium a foglalkoztatásban, a termelésben és az exportban is szép eredményeket ért el, a termelés 18%-kal nőtt és 16 500 új munkahely jött létre egy év alatt - mondta a földművelésügyi miniszter szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc és az M1 Ma reggel című műsoraiban.

Rekordot döntött a kaposvári cukorgyár

2018. február 06. 09:08
Rekordmennyiségű cukor készült a múlt év őszi szezonjában Kaposváron. A helyi cukorgyár összesen 994 ezer tonna répát vett át és dolgozott fel, ami 12 százalékkal haladja meg a 2016-os szintet –  írta a Magyar Idők.