Minden ötödik milliárdos beszállt az agrárbizniszbe

2017. május 08. 14:50
A száz leggazdagabb vállalkozó közül 18-an teljes egészében mezőgazdasággal foglalkoznak vagy a portfóliójuk jelentős részét teszik ki az agrárvállalkozások. Az első harmincból nyolcan sorolhatók ide.

Nemcsak a magyar multimilliárdosok listáját vezeti másfél évtizede, de a legnagyobb agrárbirodalmat is Csányi Sándor OTP-vezér építette ki. Az élelmiszeripari és mezőgazdasági cégeit – a Pick Zrt.-től a Bóly Zrt.-ig – összefogó Bonafarm Zrt. tavaly 175 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el a Napi.hu közlése szerint. A Csányi-birodalomhoz kell számolni a több mint 200 milliárd forint forgalmú nádudvari integrátort, a KITE Zrt.-t és az MCS Vágóhíd Zrt.-t is. Az évi egymillió sertés feldolgozására képes mohácsi gigavágóhíd most került formálisan – vagyonkezelő cégek közbeiktatásával – Csányi tulajdonába. A tervek is ambiciózusak: a Bonafarm 2024-ig 120 milliárd forint befektetéssel számol, amelynek felét a Pick húsüzem-fejlesztésére szánják.

Építőipari, turisztikai és médiavállalkozásaihoz képest szerényebb Mészáros Lőrinc (a Világgazdaságot is kiadó Mediaworksben is érdekelt) felcsúti polgármester agrárportfóliója, de az utóbbi időben számos vállalkozással gyarapodott. A régi érdekeltségek, a székesfehérvári központú Aranykorona Zrt. és a Búzakalász 66 Felcsút Kft. mellett az újabb szerzemények: a másfél milliárdos saját tőkéjű Hidasháti Mezőgazdasági Zrt., a Csabatáj Zrt., a bodrogkeresztúri Dereszla Kft. és a Henye Borászat Kft. A Talentis révén pedig már korábban a birtokok közé került a herceghalmi Agrosystem Mezőgazdasági Zrt.

Mohácson új vágóhíddal gyarapodott a Csányi-birodalom

Mohácson új vágóhíddal gyarapodott a Csányi-birodalom
Fotós: Laufer László

Nehezebb idők járnak a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közös érdekeltségében álló Mezort Zrt.-re, illetve a cég által összefogott nyugat-dunántúli agrárbirodalomra. A Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi és a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. ugyan együttesen még mindig 26 ezer hektáron gazdálkodik, de a földjeik egy részét ellicitálták az állami földárveréseken, így azokat most már bérelniük kell.

A korábban a legnagyobb „föld­oligarchák” között számon tartott Leisztinger Tamás a Napi.hu számítása szerint egy év alatt ugyan 7,5 milliárddal növelte az összvagyonát, agrárportfóliója azonban jócskán zsugorodott. A tavaly év elején még 20 ezer hektáron gazdálkodó Leisztinger eladta az Agárd környéki mezőgazdasági vállalkozásait, és megvált az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt.-től is. Az öt Fejér megyei érdekeltség és a volt állami gazdaság több mint 10 ezer hektáros birtokot jelentett.

A ranglistán a 25. Szatmári Zoltán csoportjának a zászlóshajója, a gépészeti és szaniterárukat forgalmazó áruházlánc. Ez az üzletág mintegy 30 milliárd forint forgalmat hozott, de nem nagyon marad el a mezőgazdasági üzletág sem. Ami a tejtermelést illeti, a Jásztej, Dunatej, Naszálytej mellé Szatmári megszerezte a miskolci Minnát is. A portfólió része a tehenészet és a sertéstartás is, ezek mellett pedig a Szatmári-malmok adják a hazai piac 21 százalékát.

A toplista 26. helyén Szabó Miklós és családja következik, ők tulajdonolják a Tranzit-Ker Zrt.-t, illetve a hazai liba- és kacsatermelés felét adó cégcsoportot. A víziszárnyas-nagyhatalom árbevétele tavaly meghaladta a 30 milliárdot. További növekedést vetít előre, hogy 2015-ben elfogadtak egy 12 milliárdos fejlesztési tervet, amelynek része – a versenyhivatal által már jóváhagyott ügylet – a nyírbátori Gastor csoport eszközeinek átvétele. Az eddig brojlercsirkével foglalkozó Gastor kapacitásait víziszárnyasokra hangolják át.

A 27. szintén egy baromfis vállalkozáscsoport, a Bárány-dinasztia által tulajdonolt Master Good. A 33,5 milliárd forintra becsült családi vagyont apa és két fia együtt gyarapítja, évi 10-12 százalékos sebességgel.

 

www.vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Évértékelő elnökségi ülés

2018. február 12. 08:13
2018. február 6-án kihelyezett ülést tartott a LIGA Szakszervezetek elnöksége. A szervezet előző évi tevékenységének értékelése és az aktuális kihívások megtárgyalása mellett az Ifjúsági Bizottságba való delegálásokra is sor került.

Ha nagy nem is lehet a magyar mezőgazdaság, de sikeres igen

2016. november 21. 11:36
Ma a mezőgazdasági nettó jövedelmek 2/3 része uniós pénz. Hogyan teljesítünk ezek nélkül? Számítások szerint a területalapú támogatással 2,5 milió hozható ki hektáranként. Mennyit ér a magyar föld? Az EU agrártermelésenek 2 százalékát adjuk. Tudunk-e nagyok lenni?