Minőségi termékekkel az ökoturizmus és a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztéséért

2018. január 29. 08:20
Gratulálok a Duna-Dráva Nemzeti Park védjegyes termelőinek, és köszönöm, hogy munkájukon keresztül egyszerre szolgálják a magyar polgárokat és a magyar természetet! – köszöntötte az egybegyűlteket V. Németh Zsolt Pécsett, a Nemzeti Parki Termék védjegy körút hatodik állomásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta: a mai nap a becsületes termelők, a becsülendő termékek és a környezetvédelem ünnepe, ami felhívja a figyelmet ember és természet harmóniájának fontosságára, a kizsákmányolás helyett a közös gyarapodás mentén haladva. Hiszen a hazai nemzeti parkok kincseiből készült minőségi termékek formájában egyszerre valósul meg a magyar vásárlók és a helyi termelők védelme, illetve a hazai ökoturizmus, s ezáltal a vidéki önfoglalkoztatás fejlesztése is.

Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár előadásából a nemzeti parki védjegyrendszert ismerhették meg a jelenlévők. Hangsúlyozta: hazánk kiemelt helyzetben van, hiszen Magyarországon európai viszonylatban is nagy a természetes állapotban megmaradt területek nagysága.

Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke a megyei értéktár jelentőségéről és a várható fejlesztésekről, míg Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának vezetője a térségben fontos védjegyes terméknek számító medvehagymáról, valamint a mohácsi busóálarcról beszélt.

Lukács Lóránt védjegyes termelő a védjegyhasználók lehetőségeiről és feladatairól szólt, míg Rajczi Román, a Szinergia Egyesület munkaszervezetének vezetője a helyi termékek turizmusban betöltött szerepét hangsúlyozta.

A Nemzeti Parki Termék Körúton a turisztikai szolgáltatók ismerkedhetnek meg a védjegyrendszerrel. A kezdeményezés 2017 áprilisában indult, azzal a céllal, hogy nagyobb figyelem irányuljon a nemzeti parkok természeti értékeire, valamint az azokból előállított termékek jelentőségére.

Nemzeti Parki Termék védjeggyel kizárólag a védett természeti területeken, vagy Natura 2000-es területeken megtermelt termékek láthatóak el; például mézek, lekvárok, szörpök, sajtok, melyek egytől egyig hagyományos technológiával, ízfokozók és mesterséges anyagok hozzáadása nélkül készülnek. A védjegyrendszer sikerességét bizonyítja, hogy ma már több mint 200 gazdálkodó közel 950 terméke viselheti méltón a Nemzeti Parki Termék védjegyet.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Kelet-Európa agráriuma kevés pénzből is csodát csinál

2018. június 12. 08:45
Az Erostat a fenntartható mezőgazdaságot vizsgálta az egyes tagállamokban, melynek eredménye egy interaktív grafikon lett, amivel túl is lőttek a célon. Elárulja, hogy az unió keleti felén mennyivel kevesebb pénz jut az ágazat támogatására, mennyivel kevesebb terheléssel jár az itteni gazdálkodás, és mennyire felívelő pályára állt az agrárium ezekben az országokban.

Nőttek a mezőgazdasági termelői árak

2017. november 16. 08:24
A mezőgazdasági termelői árak 5,5 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit idén szeptemberben, ami a növényi termékek árának 4,0, valamint az élő állatok és állati termékek árának 7,9 százalékos növekedéséből tevődik össze. A mezőgazdasági ráfordítási árak 2017 január–szeptemberében 0,7 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).