Módosíthatják az agrárkamarai törvényt

2017. március 29. 07:50
A törvénymódosítási javaslat tartalmazza a földbizottsági feladatok szabályozását és a tagnyilvántartás szabályainak rendezését többek között.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága – a képviselők többségi szavazatával, egy tartózkodás mellett –tárgysorozatba vette az agrárkamarai törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot. A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény módosítására Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Győrffy Balázs, az Agrárkamara elnöke tettek indítványt.

 
 

Mint Jakab István mondta: azért nyújtották be az indítványt, mert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) informatikai rendszere alkalmassá vált arra, hogy a különböző közhiteles adatbázisokból a kamarai tagokra vonatkozó adatokat vegyen át. Így teljeskörűvé válhat a NAK tagi nyilvántartása. Hozzátette: ezzel a tagok részére nyújtható szolgáltatások köre is bővül, illetve az ügyintézés gyorsabbá, rugalmasabbá válik. Mindennek alapján szükségessé vált a tagnyilvántartás szabályainak törvényi rendezése, valamint az adatkezelési szabályok lefektetése.

 

A javaslat több rendelkezése a földbizottsági feladatok szabályozását is tartalmazza.

föld

A NAK földbizottságai feladatain is változtatnának – fotó: Shutterstock

A testület meghallgatta az élelmiszerlánc-biztonságról, valamint az agrárágazat 2015-ös helyzetéről szóló jelentéseket is, amelyeket többségi szavazással elfogadott. Bognár Lajos országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára az élelmiszerlánc-biztonság 2015-ös helyzetéről szólva kiemelte: az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia tíz évre határozza meg a célkitűzéseket ezen a területen; vagyis a nyomon követhetőség, az átláthatóság kifejezetten fontos szempontok, az élelmiszerlánc-biztonság javítását pedig a kockázatok csökkentésével lehet elérni. Ez utóbbinak két fontos szegmense van: a társadalmi tudásmenedzsment folyamatos fejlesztése és az állam hatósági funkcióinak megerősítésével a kockázatok kezelése.

agorinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Pék-Cukrász Szakmunkástanulói Országos döntő

2014. március 15. 14:31
Budapesten, a 60 éves Pesti Barnabás Szakiskolában rendezték az Idei pék-cukrász döntőt.

Határidő a fűszerpaprika-termelőknek

2016. július 28. 08:09
A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján a termelők a minőségi fűszerpaprika termelése céljából vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhetnek a fémzárolt vetőmag költségeinek részbeni kompenzálására. A támogatás mértéke a 2015. október 20. és 2016. április 30. közötti időszakban megvásárolt fémzárolt vetőmag nettó árának 75 %-a, de kilogrammonként legfeljebb 30 000 forint.