Módosítható-e a munkaidőkeret?

2021. június 07. 11:03
Megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaidőkeret közepén módosítja a keret időtartamát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
Módosítható-e a munkaidőkeret?

A kérdés konkrétan így szólt: "Az egyik cégünknél 6 havi munkaidőkeretben (több műszak) (nincs kollektív szerződés) dolgoznak a munkavállalók. Autóiparról van szó, és a jelenlegi helyzet miatt sok leállás van a gyárban. Megtehetik-e, hogy keret közepén módosítják a keret időtartamát például 12 hónapra? 04. hóban kezdődött a 6 hónap, ennek lejártát lehet módosítani úgy, hogy 2022. 03. hónapban jár le?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A már megállapított munkaidőkeret módosítására csak szűk körben van lehetőség. A tartam lerövidítésének elvileg nincs akadálya, a munkavállalóval ekkor úgy kell elszámolni, mintha a keret tartamát a munkáltató eredetileg ilyen időszakra állapította volna meg.

A munkavállaló által teljesített többlet munkaidőt rendkívüli munkaidőként, ha pedig a munkavállaló kevesebbet dolgozott, a különbözetet – az általános szabályok szerint – el kell számolni.

Ennél bonyolultabb kérdés a meghosszabbítás: mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget a munkáltató részéről, a munkaidőkeret nem hosszabbítható meg. Amennyiben ugyanis a munkáltató például 6 havi munkaidőkeretet rendelt el, annak egyoldalú meghosszabbítása lehetőséget teremthetne számára arra, hogy ha többet vagy kevesebbet dolgoztatta a munkavállalót a 6 havi munkaidőkeret tartama alatt, mint a rendelkezésére álló munkaidő – melynek következtében több munkabért kellene fizetnie, illetve a le nem dolgozott munkaórákért is fizetnie kellene –, utólag korrigálja ezt az eltérést a munkavállaló hátrányára.

A másik kizáró ok, hogy 6 hónapnál hosszabb tartamú munkaidőkeretre kollektív szerződés rendelkezése szerint van lehetőség, feltéve, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják. Ekkor legfeljebb harminchat hónap tartam állapítható meg.

 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Tessék odafigyelni a munkavállalókra ebben a nagy hőségben

2019. július 02. 08:23
A kardiológusok szépen kérik

Így sértheti a HR a versenyjogot

2021. január 20. 09:27
A járvány teremtette munkaerő-piaci helyzet kockázatos lehet versenyjogi szempontból, amire sokan nem is gondolnak - hívja fel a figyelmet dr. Adamov Dávid, a Baker McKenzie versenyjogi- és compliance szakértője. A GVH éppen kartellezés miatt bírságolta meg nemrég 1 milliárd forintra a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének 23 tagvállalatát.