Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

A lengyel állatorvosi szolgálat vezetője, Pawel Niemczuk szerint a gyógyszert tévesen keverték a tojótyúkoknak szánt takarmányba egy Poznan melletti gazdaságban.

 

„A szóban forgó táp a csirkék hizlalására szolgál (és legálisan tartalmazza az antibiotikumot), és egy hiba folytán adták a tojótyúkoknak.”

- nyilatkozta a lengyel PAP hírügynökségnek.

Három nagy élelmiszerüzletbe is került a szennyezett tojásokból: a portugál tulajdonú Biedronkába, a francia tulajdonú Carrefourba és a helyi Piotr i Pawel élelmiszerláncba. De nem zárható ki a lehetősége annak, hogy a kisebb üzletek polcaira is jutott belőlük.

A fogyasztókat értesítették, hogy a megvásárolt tojásokat ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletekbe, ahol visszatérítik a vételárat.

 

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyot nő a tej ára - már a szlovákoknál is baj van

2016. november 29. 14:45
Fordulat várható a tej piacán egész Európában: míg a nyáron hatalmas volt a kínálat és alacsony az ár, mára ez az ellenkezőjére váltott. Az olcsó tejéért sokat ostorozott szlovák tejipar is bedobta a törülközőt.

Az agrárszektorban is felgyorsult a digitális átalakulás

2018. augusztus 03. 07:22
Az agárszektorban lezajlott változások hazai és nemzetközi szinten is felgyorsították a digitális átalakulást. A szektorok között itt tapasztalható az egyik legnagyobb igény a hatékonyabb munkavégzésre, a legújabb technológiák használatára - mondta Horváth Krisztina, az SAP Hungary HR vezetője. Horváth Krisztina előadást tart a 2018. szeptemberi agroHR Konferencián.