Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

A lengyel állatorvosi szolgálat vezetője, Pawel Niemczuk szerint a gyógyszert tévesen keverték a tojótyúkoknak szánt takarmányba egy Poznan melletti gazdaságban.

 

„A szóban forgó táp a csirkék hizlalására szolgál (és legálisan tartalmazza az antibiotikumot), és egy hiba folytán adták a tojótyúkoknak.”

- nyilatkozta a lengyel PAP hírügynökségnek.

Három nagy élelmiszerüzletbe is került a szennyezett tojásokból: a portugál tulajdonú Biedronkába, a francia tulajdonú Carrefourba és a helyi Piotr i Pawel élelmiszerláncba. De nem zárható ki a lehetősége annak, hogy a kisebb üzletek polcaira is jutott belőlük.

A fogyasztókat értesítették, hogy a megvásárolt tojásokat ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletekbe, ahol visszatérítik a vételárat.

 

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Minőségi hazai áruk kerülnek kínai piacra

2016. július 25. 08:02
Az agrárgazdasági termékexport bővül a legdinamikusabban: öt év alatt hatszorosára, nominálisan kilencszeresére emelkedett Keresettek a magyar agrártermékek a kínai piacon, így például a fagyasztott marhahús, a borok vagy az édességek. A ChinaCham elnöke lapunknak elmondta: a magyar export jobban növekszik, mint a kínai import.
 

Kormányzati ajándék vagy szakszervezeti siker?

2016. december 08. 09:38
A 2016. november 24-én megszületett bérmegállapodás aláírása óta számos elemzés született a kérdésről. Ezek jelentős része szerint még a szakszervezetek sem mertek olyan nagyot álmodni, mint amilyen ajánlatot tett a kormány. Vajon tényleg így van?