Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

A lengyel állatorvosi szolgálat vezetője, Pawel Niemczuk szerint a gyógyszert tévesen keverték a tojótyúkoknak szánt takarmányba egy Poznan melletti gazdaságban.

 

„A szóban forgó táp a csirkék hizlalására szolgál (és legálisan tartalmazza az antibiotikumot), és egy hiba folytán adták a tojótyúkoknak.”

- nyilatkozta a lengyel PAP hírügynökségnek.

Három nagy élelmiszerüzletbe is került a szennyezett tojásokból: a portugál tulajdonú Biedronkába, a francia tulajdonú Carrefourba és a helyi Piotr i Pawel élelmiszerláncba. De nem zárható ki a lehetősége annak, hogy a kisebb üzletek polcaira is jutott belőlük.

A fogyasztókat értesítették, hogy a megvásárolt tojásokat ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletekbe, ahol visszatérítik a vételárat.

 

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Meghívó országos felmérésre – értékes ajándékokkal

2016. szeptember 07. 08:40
A kérdőív a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató gazdálkodók és cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz.

Furcsa állami béremelés jöhet

2018. június 18. 10:48
Elektronikus utalványrendszer segítségével emelné a közszféra dolgozóinak bérét Domokos László. Az Állami Számvevőszék elnöke szerint az így juttatott pénzt csak meghatározott cégeknél költhetik el a dolgozók.