Most négymillió tojást hívtak vissza – ezúttal nem a fipronil a bűnös

2018. június 20. 08:22
Lengyelország állatorvosi szolgálata 4,3 millió tojást hívott vissza, miután a megengedettnél magasabb antibiotikum szintet mértek bennük. A hatóságok szerint a tojótyúkoknak nem megfelelő takarmányt adtak, ez okozta a tojásokban az antibiotikum mennyiségének növekedését. A bűnös a lasalocid nevű gyógyszer, amit a kokcídiózis kezelésére használnak

A lengyel állatorvosi szolgálat vezetője, Pawel Niemczuk szerint a gyógyszert tévesen keverték a tojótyúkoknak szánt takarmányba egy Poznan melletti gazdaságban.

 

„A szóban forgó táp a csirkék hizlalására szolgál (és legálisan tartalmazza az antibiotikumot), és egy hiba folytán adták a tojótyúkoknak.”

- nyilatkozta a lengyel PAP hírügynökségnek.

Három nagy élelmiszerüzletbe is került a szennyezett tojásokból: a portugál tulajdonú Biedronkába, a francia tulajdonú Carrefourba és a helyi Piotr i Pawel élelmiszerláncba. De nem zárható ki a lehetősége annak, hogy a kisebb üzletek polcaira is jutott belőlük.

A fogyasztókat értesítették, hogy a megvásárolt tojásokat ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza az üzletekbe, ahol visszatérítik a vételárat.

 

magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezek ma a legnépszerűbb szakmák

2018. július 06. 10:46
Idén a legtöbb nyolcadikos felvételiző szakácsnak jelentkezett a szakközépiskolákba, de az állami támogatás ellenére egyre kevesebb fiatal választja a szakképzőket.

Módosul a Vidékfejlesztési Program

2016. március 04. 08:59
A Miniszterelnökség a gazdák érdekeit figyelembe véve módosítja a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházási pályázatait érintő üzleti terv dokumentációját. Az egyszerűsítés elsősorban az 50 millió forint teljes projektösszeg alatti projekteket érinti – közölte a Lázár által vezetett Miniszterelnökség.