Mostantól csak hatósági nyilvántartásra utaló számmal ellátott vetőmagok forgalmazhatóak

2016. július 20. 07:52
Az egységes hatósági rendszer által biztosított nyomon-követhetőség érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a szántóföldi, valamint a zöldségnövények vetőmagjainak forgalmazására vonatkozó szabályoknál előírta a hatósági címke adattartalmának kiegészítését.

Az új rendelkezés szerint Magyarországon mostantól a vetőmagok forgalmazásánál, azok címkéjén a hatósági nyilvántartásra utaló számot is fel kell tüntetni. Ezzel a jelöléssel további lépést tettünk annak érdekében, hogy a visszaélések számát hatékonyan lehessen csökkenteni. A jogszabály módosításával a vetőmagvak hatósági címkéinek használatával javíthatóak az ellenőrzések, és a visszaélések elkerülhetőek. A változtatással a teljes vetőmagpálya szereplői által elvárt minőségi garanciák is biztosítottak lesznek.

A vetőmagtermelés a magyar mezőgazdaság nagy hagyományokkal rendelkező ágazta. A vetőmagvak minősége és szabályos felhasználása alapozza meg az élelmiszerlánc biztonságát. A hatóságilag ellenőrzött fajtaazonos vetőmagvak magas biológiai értékűek, használatuk versenyelőnyt jelent a hazai termelők számára.

Magyarország kiváló adottságokkal rendelkezik a vetőmag-előállításhoz, ezt az előnyt a jövőben is ki kell használnunk. A magyar gazdaság egyik legsikeresebb ágazata a vetőmagtermesztés, így hazánk a világ vetőmag exportőrei között a 9., Európában a 3. helyet foglalja el.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Növekvő élelmiszerimport költségek fokozzák a legszegényebb országok terheit

2018. július 12. 08:37
Az élelmiszerimport egyre nagyobb terhet ró a világ legszegényebb országaira, írja az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentése.

ÚJRATÁRGYALJÁK A BÉRMEGÁLLAPODÁST

2017. szeptember 20. 08:10
JOBBAN MÉRSÉKLŐDHET A MUNKAADÓI JÁRULÉK, A DOLGOZÓK TERHEIBŐL IS LEFARAGNÁNAK