Motiválatlan a magyar munkaerő

2017. január 16. 08:25
Bár a béremelések elkezdődtek ez önmagában nem oldja meg azt, hogy a magyar munkavállalók jelentős része motiválatlan, derült ki a GKI Gazdaságkutató elemzéséből, írja a Kamara Online.

A kutatás közel 1000 céget kérdezett meg, amelyek közül azok, amelyek létszámbővítést terveznek, de nehezen találnak munkaerőt, ennek elsődleges okaként a munkaerő motiválatlanságát nevezték meg. 

A motiválatlanság következtében romlik a munkamorál, a hatékonyság és növekszik a fluktuáció. 

A megfelelő munkaerő-felvétel kudarcának másik oka a megfelelő szakképzettség hiánya. Harmadikként a szakmai alkalmatlanságot, majd az alacsony fizetéseket nevezték meg. 

A Gazdaságkutató elemzése szerint ez a szakképzés súlyos hiányosságaira mutat rá, mert nem képez a rendszer olyan szakmákra, amelyekre igény lenne, másfelől akiket képez, azoknak nem megfelelő a tudásszintje.

Szektormegoszlását tekintve a motiválatlanság a legjellemzőbb a kereskedelemben, a könnyűiparban, a gépiparban és az élelmiszeripar terén, ahol gyakran több műszakban, alacsony fizetésért dolgoznak az emberek. 

Kamara Online

Forrás: hrportal.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Megadta a kegyelemdöfést a kormány a céges üdültetésnek

2019. május 15. 07:43
Egyre nehezebben tudnak vállalati nyaralókban pihenni az alkalmazottak, tíz év alatt ugyanis 48 ezerről 11 ezerre csökkent a férőhelyek száma. Az adószabályok miatt piaci árat kellene fizetni, ez viszont nem éri meg a munkavállalóknak.

A hagyományos szatmár-beregi szilvalekvár titka

2016. augusztus 10. 08:12
A térségben a nyár végének közeledtével minden faluban érezni lehet a rotyogó szilvalekvár kellemes illatát.