Munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi kihívások a mikro- és kisvállalkozásoknál: mit lehet tenni?

2016. június 30. 09:20
Különböző okokból az európai mikro- és kisvállalkozások vannak a legjobban kitéve a munkahelyi balesetek és megbetegedések kockázatának, a szemben a nagyobb szervezetekkel. Ezért a munkahelyi biztonság és egészségvédelem (OSH) javítása érdekében az EU-OSHA projektet indított, amelynek keretében a politikák, stratégiák és gyakorlati megoldások sikertényezőit igyekszik azonosítani. Közzétették e projekt első szakaszának eredményeit, az érdekelt felek számára pedig szemináriumot tartottak a megállapítások megvitatása érdekében.

Az EU-OSHA június 28-án magas szintű szemináriumot rendezett Brüsszelben„Mikro- és kisvállalkozások Európában: Hogyan biztosíthatjuk, hogy biztonságos, egészséges és termelékeny munkahelyekké váljanak?” címmel, amelyen részt vettek az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a szociális partnerek képviselői, valamint más kulcsfontosságú szereplők és a tudományos szakértők is. A vita a körül forgott, hogy miként biztosítható a mikro- és kisvállalkozásokban dolgozó több millió európai polgár egészsége, biztonsága és jólléte, tovább előtérbe kerül a mikro- és kisvállalkozások gazdaságban betöltött szerepe is.

 

Miközben a mikro- és kisvállalkozások az európai vállalkozások 99%-át teszik ki, és az európai munkaerő majdnem felé foglalkoztatják, jelentős mértékben hozzájárulva így az európai gazdasághoz, nagy részük nem rendelkezik megfelelő OSH-rendszerrel; így a munkavállalóik biztonsága és egészsége gyakran nem kap megfelelő védelmet.

 

Az EU-OSHA igazgatója, Christa Sedlatschek a következőket emelte ki: „ESENER-2 tanulmányunk megállapította, hogy a mikro- és kisvállalkozások a nagyobb vállalatokhoz képest elmaradnak az OSH szabályozása terén: a mikro- és kisvállalkozások 30%-a nem végez rendszeres kockázatértékelést, szemben a 250 vagy több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásokkal, ahol ez az arány csak 3%. Ráadásul a kockázatértékelést nem végző mikro- és kisvállalkozások körében 80% véli úgy, hogy »a kockázatokat és veszélyeket már ismeri«, illetve hogy »nincsenek nagyobb problémák«.”

 

A jelentés megállapításai azt mutatják, hogy az Eurostat szerint 2008 és 2012 között a halálos balesetek a kevesebb mint 50 munkavállalót foglalkoztató vállalkozásoknál voltak a leggyakoribbak. A jelentés összességében sok bizonyítékot talált a szakirodalomban arra, hogy mikro- és kisvállalkozások rossz eredményeket érnek el a munkakörülmények és a munkavégzéssel kapcsolatos egészségi hatások terén.

 

Miért jelent ekkora kihívást az OSH kezelése ezeknél a vállalkozásoknál? A jelentés számos tényezőt azonosít, köztük azt, hogy a mikro- és kisvállalkozások alacsony szintű beruházásokat tudnak végrehajtani az OSH-infrastruktúra terén; emellett a tulajdonos-menedzserek korlátozott ismeretekkel rendelkeznek az OSH-ról és annak szabályozási követelményeiről; szűk kapacitásokkal rendelkeznek az ügyeik rendszerszerű kezelésére; emellett más a hozzáállásuk és prioritásaik, mivel korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, és vállalkozásuk gazdasági túléléséért aggódnak, és itt az OSH alacsony jelentőséget kap. A megállapítások rámutatnak az OSH mikro- és kisvállalkozások körében történő támogatására irányuló stratégiák és beavatkozások hatékonyságával kapcsolatos jelenlegi tudás jelentős hiányosságaira is. E projekt további eredményeit is közzéteszik majd az elkövetkező két évben, előtérbe helyezve a mikro- és kisvállalkozások OSH-rendszereinek javítására irányuló sikeres politikákat, stratégiákat és gyakorlati megoldásokat.

 

Sokféle eszköz és erőforrás segíti a mikro- és kisvállalkozásokat ezen akadályok leküzdésében. Az EU-OSHA által kifejlesztett online interaktív kockázatértékelési (OiRA) eszköz  kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokra helyezi a hangsúlyt. Az egyszerűen használható eszköz online ingyenesen elérhető, és lépésről lépésre közelíti meg a kockázatértékelés folyamatát. Összesen 99 eszköz érhető el (és még több van fejlesztés alatt) 16 országban vagy uniós szinten, amelyek a különböző ágazatok széles körét fedik le. Ráadásul az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stresszt!”  és az „Egészséges munkahelyet minden életkorban!”  kampányokkal közösen kidolgozott e-iránymutatások számos olyan információt és tanácsot adnak az OSH kezelésére, amelyek kifejezetten a mikro- és kisvállalkozásokat célozzák meg.

 

Hivatkozások:

Olvassa el a projekt első szakaszának megállapításairól szóló jelentést

Tekintse meg a jelentés összefoglalóját

Többet megtudhat a mikro- és kisvállalkozásokról az EU-OSHA weboldalán

Megjegyzések a szerkesztőnek: 
1.

2014-ben az EU-OSHA egy 3 éves projektet indított, hogy segítsen biztosítani a mikro- és kisvállalkozások munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi eredményeit Európa-szerte. A „SESAME” (biztonságos kis- és mikrovállalkozások) konzorciumot alkotó kutatócsoportnak kiadott projekt három fő célt tűzött ki maga elé. (1) a kutatási eredményeken alapuló ajánlások támogatása; (2) a politikákkal, stratégiákkal és gyakorlati megoldásokkal kapcsolatos bevált gyakorlatok azonosítása a munkahelyi biztonság és egészségvédelem kezelésének javítása, valamint az új vagy meglévő gyakorlati eszközök fejlesztésének elősegítése érdekében; és (3) a jövőbeli kutatás tájékoztatása a helyes munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet meghatározó tényezőkről.

2.

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség(EU-OSHA) küldetése, hogy Európát biztonságosabb, egészségesebb és termelékenyebb munkavégzési hellyé tegye. Az Ügynökség megbízható, kiegyensúlyozott és elfogulatlan munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi információkat, adatokat kutat, készít elő és terjeszt, továbbá európai szintű figyelemfelhívó kampányokat szervez. Az Európai Unió által 1994-ban alapított spanyolországi bilbaói székhelyű Ügynökség az Európai Bizottság, a tagállami kormányzatok, munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselői, valamint az EU 28 tagállamának és más országoknak a vezető szakértői számára nyújt találkozási, együttműködési fórumot.

Most már követhet minket a Facebookon , a Twitteren , a LinkedInen , aYouTube-on , illetve feliratkozhat havonta megjelenő OSHmail hírlevelünkre. Az EU-OSHA rendszeres híreire és információira regisztrálhat az RSS feed-enkeresztül is.

További információ a következő honlapról érhető el

http://osha.europa.eu

 

Kapcsolódó cikkek

Merész lépés a tejválság kellős közepén

2016. június 15. 09:40
A lengyel Polmlek cég egy új savóporító üzemet épített.

Tematikus Nyitott Ház program és székházmegnyitó

2018. március 05. 07:47
A LIGA Szakszervezetek új székházának első programja a 22. alkalommal megrendezett Nyitott Ház sorozat tematikus rendezvénye volt 2018. március elsején. A program keretében dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a magyar haderő-, valamint a magyar katonák foglalkoztatási körülményeinek fejlesztéséről adott elő, dr. Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára pedig a magyar munkaerőpiac helyzetéről adott körképet. „Nem csak a székházat nyitottuk meg, hanem azt az utat is, ami a párbeszéd irányába mutat” – összegezte a rendezvény tanulságait Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.