Munkaidő nyilvántartása GPS-szel?

2018. november 26. 09:47
Gépjárműveinkbe GPS-t szereltettünk, használható-e a rendszerben kimutatott munkavégzés ideje munkaidő-nyilvántartásként? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkáltató köteles nyilvántartani a rendes és a rendkívüli munkaidő, a készenlét és a szabadság tartamát. Ez szolgálja egyrészt a munkavállalók érdekének védelmét, másrészről azt a célt, hogy a munka- és pihenőidőre vonatkozó szabályok ellenőrizhetők legyenek. A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.

Azt azonban nem írja elő az Mt., hogy a nyilvántartást milyen formában kell vezetni, papíralapon vagy elektronikus formában. Mindkettő megfelelő, a lényeg, hogy a nyilvántartás olyan módon készüljön el, hogy abból később is hitelesen vissza lehessen keresni a munka-és pihenőidővel kapcsolatos adatokat. A munkaidő nyilvántartása történhet például jelenléti ív vagy elektronikus beléptetési rendszer alkalmazásával.

A munkaidő-nyilvántartás céljából a helymeghatározás önmagában nem használható (nem derülnek ki belőle a fenti adatok), mindenképpen szükséges a munkaidő-nyilvántartó ív, amelyet a munkavállalónak aláírásával is hitelesítenie kell. Ha a rendszerből kinyert adatok pontosak, azok a munkavégzést mérik és erre a folyamatra naponta sor kerül, továbbá a felek mindegyike jóváhagyja azt az aláírásával, abban az esetben működőképes megoldás a GPS.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Jár-e vasárnapi bérpótlék plázában dolgozóknak?

2020. június 11. 07:50
Kell a vasárnapi pótlékot fizetnie a munkáltatónak, ha munkaidőkeretben, eltérő munkarendben, üzletközpontban foglalkoztatott dolgozóit vasárnapra is beosztja munkavégzésre? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

3+1 tipp a munkahelyek újraindításához

2020. május 11. 07:50
A járvány sok helyen alaposan megváltoztatta a munkakörnyezetet, a vírusveszély miatt pedig az eddig megszokott és bevált szervezési módszerek, munkavédelmi eljárások átgondolásra, felülvizsgálatra szorulnak. Íme, a legfontosabb támpontok a munkahelyek újraindításához!