Munkaügyi bírság átalakulás, összeolvadás esetén

2022. július 04. 09:17
Munkaügyi bírság kiszabása esetén, ha a cég összeolvad egy másikkal vagy átalakul, akkor az új cég továbbviszi-e a munkaügyi hátrányt, kockázatos minősítést? Támogatások szempontjából gond-e ez a kockázatos minősítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.
Munkaügyi bírság átalakulás, összeolvadás esetén

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A támogatások szempontjából általában véve a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének való megfelelés az egyik feltétel. E körben a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. kormányrendelet az irányadó, mely az alábbiak szerint rendelkezik:

20. § (1) Az államháztartásról szóló törvény alkalmazása szempontjából nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit

a) az állami adóhatóság vagy a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság az adózás rendjéről szóló törvényben vagy az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben meghatározott, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettség elmulasztása,

b) a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság

ba) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos életkori feltételekre, a gyermekmunka tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése,

bb) a foglalkoztatási jogviszonyt szabályozó jogszabályban a munka díjazására vonatkozó rendelkezések megsértése,

bc) a munkaerő-kölcsönzési tevékenység nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályainak megsértése vagy

c) az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján az egyenlő bánásmód követelményének megsértése

miatt a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

A 2022 augusztusától hatályos EU irányelvekkel és az Mt. várható módosításaival összefüggésben számos feladatuk lesz a munkáltatóknak: felül kell vizsgálni a használatban lévő munkaügyi iratmintákat, át kell gondolni a belső HR folyamatokat. A változások érintik – többek között – a tájékoztatási kötelezettséget, a próbaidőt, az apaszabadságot, a kisgyermekes szülőkre vonatkozó munkafeltételeket, ezért érdemes rájuk időben felkészülni.
Tartson velünk az Adózóna munkajogi konferenciáján!

(2) Nem felel meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének az, akit harmadik országbeli állampolgár munkavállalási engedély vagy a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény szerinti keresőtevékenység folytatása céljából összevont engedélyezési eljárás keretében kiadott összevont engedély nélkül történő foglalkoztatása miatt a hatóság a költségvetési támogatás igénylésének időpontját megelőző két éven belül végleges – közigazgatási per esetén a bíróság jogerős ítéletével elbírált – és végrehajtható, nyilvánosságra hozott közigazgatási határozatban bírsággal sújtott.

Arra nézve, hogy továbbviszi-e a gazdasági társaság a szankciót, nem találtam kifejezett rendelkezést. Álláspontom szerint nem tud szabadulni és magával viszi a minősítést, ellenkező esetben ezzel – noha a kérdéssel érintett esetben biztosan nem ez a cél –, kijátszható és elkerülhető lenne a minősítés, illetve akkor ezt feltehetően kivételként rendezné a jogalkotó. A jogügyletben résztvevő egy vagy több gazdasági társaságnak ilyen esetben mérlegelnie kell ezen szempontot is. Ilyen esetben azonban a kiindulópont alapvetően a pályázati kiírás legyen.

www.adozona.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Még egy multi jelezte, nem vezeti be a 400 órás túlórakeretet

2019. január 15. 09:25
Nem alkalmazza az évi 400 órás túlórakeretet a MediaMarkt, de biztosít munkaidőn túli feladatokat azoknak, akik kiegészítő jövedelmet szeretnének.

Negyven felett heti 25 óra lenne az ideális munkaidő

2019. április 29. 09:46
Visszaüthet, ha a vállalatok munkavállalóik termelékenységének növelését erőltetik, mivel ez hátrányosan befolyásolhatja a foglalkoztatottak képességeinek kibontakozását, olvasható a newsnow.tasr.sk hírportálon, melyet a novekedes.hu ismertetett.