Munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések 2018

2018. január 12. 08:37
2018 első és a negyedik negyedévben a kölcsönzött munkavállalók munkakörülményeit vizsgálja a hatóság, a második és harmadik negyedévében a mezőgazdasági vállalatok kerülnek a középpontba - írja a KamaraOnline.

A Rátkai Ügyvédi Iroda bejegyzése szerint a munkaerő-kölcsönző cégek ellenőrzésére azért van szükség, mert az Európai Unió Munkafelügyeleti Vezetők Bizottsága egy kétéves kampányt folytat, másrészt pedig az, hogy a kölcsönzöttek körében számos súlyos munkabaleset történt az utóbbi években. Az ellenőrzés az általános munkavédelmi előírásokra, szabályzatokra terjed ki. Munkavédelmi oktatási tematikához itt talál segítséget.

A mezőgazdasági vállalatokat azért ellenőrzik, mert a mezőgazdaságban számos veszélyforrás fenyegeti a munkavállalókat: gépek, állatok, kültéri munkavégzés, stb. - írják.

A munkavédelmi bírság 50 000 forinttól 10 millió forintig terjedhet.

Márciusban és áprilisban kiemelt cél a minimálbér-szabályoknak való megfelelőség, egészen pontosan a legkisebb kötelező munkabér és a garantált bérminimum összegének megtartása. Ahogyan arról mi is beszámoltunk 2018-ban emelkedett ezek összege.

Június-júliusban a munkaügyi hatóság kiemelten ellenőrzi majd a foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok betartását, így különösen az új belépő munkavállalókra vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését.

Szeptemberben és októberben kiemelt célterületek lesznek a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, továbbá az élelmiszer- és italgyártás, illetve az ezen ágazatokban foglalkoztatott munkavállalók vizsgálata, ugyanis a felsorolt ágazatokat évek óta nem vizsgálta a munkaügyi hatóság kiemelt csoportként.

A munkaügyi bírság 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Takarmányozás és innováció: a cél az importfüggetlenség

2016. június 13. 08:10
A takarmányokat érintő innovációs lehetőségekre és a gazdákkal együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet Kis Miklós Zsolt, a Copa-Cogeca alelnöke az Európai Takarmánygyártók Szövetségének brüsszeli konferenciáján.

Partnerségi megállapodások a Földművelésügyi Minisztériumban

2016. május 20. 07:59
A tegnapi napon stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodásokat írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A Földművelésügyi Minisztérium idén 7 szervezettel kötött stratégiai partnerségi, illetve együttműködési megállapodást.