Munkaviszony megszüntetése

2018. február 28. 07:37
A munkaviszonyt az egymással szerződésben álló felek, vagyis a munkáltató és a munkavállaló is egyaránt megszüntetheti. A munkáltatónak azonban számos követelménynek meg kell felelnie, hogy a jogviszony felbontása törvényes legyen.

A munkáltató és a munkavállaló felmondhat egymásnak vagy közös megegyezéssel is megszüntethetik a munkaviszonyt. 

A felmondás lehet - korábbi szóhasználat szerint "rendes" - jelenlegi Munka törvénykönyve szerint simán - jelző nélküli - felmondás, vagy azonnali hatályú felmondás

Minden esetben, ahogy a munkaszerződést is írásban kell megkötni, úgy a munkaviszony megszüntetését is írásban kell kezdeményezni. Így tehát bármely fél, és bármely okra hivatkozva bármilyen módon kívánja is megszüntetni a munkaviszonyt, azt minden esetben írásba kell foglalni.

A munkaviszony megszüntetésének legegyszerűbb módja a próbaidő alatti felmondás, mert ebben az esetben egyik félnek sem kell indokolnia, hogy miért áll fel. 

Lehetőség van közös megegyezésre illetve, ahoyg korábban említettük felmondásra vagy azonnali hatályú felmondásra, utóbbira különleges esetekben kerülhet sor

"Sima" felmondás esetén, a törvény értelmében az ilyen felmondás indoka a munkáltató részéről, a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása, képessége vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. Erről további részleteket ITT talál. 

https://www.hrportal.hu/hr/mire-erdemes-figyelni-a-jogszerutlen-felmondas-elkerulese-erdekeben---a-munkaviszony-megszuntetesenek-kulonbozo-esetei-20180115.html

munkavállalói felmondás lehetőségiről és buktatóiról ITT írtunk

https://www.hrportal.hu/hr/a-munkavallaloi-felmondas-lehetosegei-es-buktatoi-20180130.html

 

hrportal.hu

Kapcsolódó cikkek

Szokjuk az új elnevezést: Agrárminisztérium

2018. május 14. 09:06
Pénteken elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt a parlament, ennek értelmében a negyedik Orbán-kormányban tíz tárca működik majd – közölte az MTI.

Felháborodást váltott ki egy új szabadnap bevezetése

2018. november 05. 08:51
Nem fogadta kitörő lelkesedés Lengyelországban az új szabadnap bevezetését, mert a vasárnapi zárva tartás miatt lassan szabadságot kell kivenniük a háziasszonyoknak a vásárlás elintézéséhez.