Nagy a harc Lázárék százmilliárdjaiért

2016. augusztus 19. 08:31
Minden második agrárszereplő pályázik a Lázár János vezette Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Programjának forrásaira az Erste Bank közel 600 fős felmérése szerint. A legtöbben a kapacitásbővítés miatt fejlesztenek, de a hatékonyság növelése is a fő célok között van. A bank szakértője szerint a versenyképes beruházásokhoz önerő, banki forrás és támogatás egyaránt kell.

Az agrárvállalkozások csaknem fele számít a Vidékfejlesztési Program forrásaira beruházásai finanszírozásánál, többségük pedig kapacitásbővítésben gondolkodik – derül ki az Erste Bank felméréséből. A jellemzően fejlesztési, beruházási szándékokra rákérdező kutatásból kiderül: a mintegy 600 válaszadó agrárcég 49 százaléka tervez beruházást a Vidékfejlesztési Program forrásainak igénybevételével.

A felmérés adatai szerint azonban a beruházási kedv nem egyenletesen oszlik meg. Észak-Magyarországon a válaszadók 54 százaléka tervez pályázni, míg a Dél-dunántúli felmérés ennél mérsékeltebb, de még mindig jelentős pályázati kedvet mutat. Itt a válaszadók 39 százaléka jelezte, hogy indul a Vidékfejlesztési Program pénzeiért folytatott versenyben.

A kapacitásbővítést jelölték meg legtöbben a pályázás fő indokaként, hiszen a megkérdezettek 38 százaléka, több mint 150 észak-magyarországi vállalkozás a termelési volumenének növekedését várja a Vidékfejlesztési Program nyújtotta lehetőségektől. Jelentős indok a beruházások mögött az is, hogy a termelők tevékenységük hatékonyságát szeretnék javítani.

Jól látható, hogy az agráriumban szükségessé vált fejlesztésekben kulcsszerepet töltenek be a támogatási források, ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban versenyképes beruházások valósuljanak meg – mondta Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője. A beruházások finanszírozása optimális esetben az önerő, a nemzeti vagy uniós támogatás, valamint a banki forrás hármasából tevődik össze.

Fortrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Így adózunk 2017-ben - Elfogadták az adócsomagot

2016. június 23. 07:59
Új cafeteria-rendszer, áfacsökkentés, az adócsalás elleni keményebb - informatikailag megtámogatott – fellépés, Google- és Facebook-adó, jövedéki adóváltozás, még kedvezőbb kata és kiva – többek között ezeket hozza a 2017-es adócsomag, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés – tájékoztat az ado.hu szakportál.

Az agrártárca elkötelezett a mezőgazdasági termékek feldolgozottsági szintjének növelésében

2017. április 05. 07:39
A Földművelésügyi Minisztérium agrárpolitikájának célja, a hazánkban megtermelt gabona minél nagyobb arányú felhasználása az állattenyésztés és az élelmiszeripar területén, ebben a folyamatban pedig egyre komolyabb szerephez jutnak a bioüzemanyag-gyártó cégek- hangsúlyozta az agrártárca miniszterhelyettese a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett szakmai konferencián.