Nagy földrablás? - Így cáfolják Ángyán állításait

2016. április 12. 07:25
Nem fordulhatott elő, hogy bárki jogosulatlanul vett részt az állami földárveréseken – állította az agrárszektor.hu-nak a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Ángyán József, korábbi földművelésügyi államtitkár új tanulmánya szerint viszont jogsértések történtek, mert olyanok is licitálhattak, akik nem minősültek helyben lakónak. A kormány csak azoknak a földműveseknek engedte meg a liciteket, akik lakóhelye vagy üzemközpontja legfeljebb 20 kilométerre volt egy-egy elárverezett területtől, de Ángyán József Fejér megyében például 100 kilométeres távolságokról is tud. Nem ugyanaz a lakcím és az életvitelszerű lakóhely – szögezi le ugyanakkor az NFA.

Csak úgy lehetett részt venni az állami földliciteken, ha az árverezők életvitelszerű lakóhelyüket közokiratnak minősülő hatósági bizonyítványokkal igazolták, amelyeket a jegyzők állítottak ki – hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak az NFA. Az árverési regisztrációt a kormányhivatalok munkatársai végezték, akik a földalap szerint minden esetben ellenőrizték a hatósági bizonyítványokat mind az életvitelszerű lakóhelyek, mind pedig az úgynevezett mezőgazdasági üzemközpontok kapcsán, mivel ez utóbbiakkal is lehetett árevésekre jelentkezni.

Ángyán József ezzel szemben legújabb tanulmányában azt állítja, hogy sok esetben olyanok is eredményesen licitálhattak, akik a kormány szabályozása szerint az állami földárveréseken nem vehettek volna részt. A volt agrárállamtitkár a Greenpeace Magyarország Egyesület támogatásával készített elemzést, amelyben az állami földárverések tavalyi első szakaszát vette górcső alá. Tanulmányában olyan jogsértéseket taglal, amely miatt szerinte pereket kellene indítani.

A volt államtitkár többek között azzal összefüggésben említ jogsértéseket, hogy az árverések szempontjából kiket lehetett úgynevezett helyben lakóknak tekinteni, kiket nem. A kormány ide vonatkozó szabályozása azt tette lehetővé, hogy egy-egy állami földterületre azok licitálhassanak, akiknek lakóhelye vagy mezőgazdasági üzemközpontja legfeljebb 20 kilométerre van. Ángyán József ugyanakkor a Fejér megyei árverezések értékelésekor azt állapította meg, hogy az első lépcsőben értékesített 17 072 hektár ottani állami földterületből 4 753 hektárt olyanok vásárolhattak meg, akiknek lakóhelye az értékesített birtoktesttől sokkal messzebb esett. Ezekben az esetekben a távolság megjaladta a 25 kilométert, de akár a 100 kilométert is elérte – állítja a tanulmány. 

Az NFA árverési eredményei az adott nyertes lakcímét tartalmazzák, de nem biztos, hogy a lakcím megegyezik az életvitelszerű lakóhellyel, mert például a tartózkodási hellyel egyező lakóhely is lehet – fogalmaz ezzel szemben az NFA. A mezőgazdasági üzemközpontoknál a földalap szerint ugyanígy előfordulhat, hogy nem egyeznek meg a lakcímkártyán szereplő lakóhellyel.

Ha felmerülne, hogy valaki jogosulatlanul vett részt és nyert a liciteken, az NFA tulajdonosként érvényteleníthetné az árverések eredményét. Ilyen eset azonban - állítja az NFA - nem történt.

forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Szigorítanának az élelmiszerbotrányok miatt

2017. március 16. 10:24
Az élelmiszer-ellenőrzések átfogó, uniós rendszerének szigorítását lehetővé tevő új szabályozást szavaztak meg az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésünk. A közelmúlt hamisítási botrányai arra mutattak rá, hogy a hatóságoknak hatékonyabb eszközökkel kell tudniuk ellenőrizni az élelmiszerlánc összes tagját.

Tudatosabbak lettek a vezetők az elmúlt 5 évben

2018. május 15. 09:55
A tréning és a coaching alkalmazásának kombinációja erősíti a vezetőkben az erősségfókuszt, vagyis ebből az irányból is nyújthatnak támogatást a szervezetek a vezetőiknek. A Tudatos Vezetés kutatás elemzői hangsúlyozták, hogy nem attól fognak leginkább fejlődni a munkatársak, ha a teljesítményértékelés hatására a gyengeségeit kezdik tákolni, reszelgetni. A kutatás szerint azok a vezetők, akik tréningben, coachingban részesültek, nagyobb arányban összpontosítanak a kollégáik erősségeinek fejlesztésére.